Predstavljena traganja za novim svjetovima Mile Kumbatović

U povodu stote godišnjice rođenja i desete godišnjice smrti, u Galeriji Decumanus, nakon izvrsno posjećenog prvog, 16. srpnja 2015. godine, otvoren je drugi dio retrospektivne izložbe Mile Kumbatović kojim se javnosti predstavljaju radovi iz ciklusa Život kamena, Svemirski krajolici, Industrijska skulptura i Poetika u staklu.

Ta retrospektiva predstavljena u dvije susljedne izložbe projekt je krčkog Centra za kulturu, kojim se, nastavno na prošlogodišnji postav dosad rijetko izlaganih crteža Otona Glihe, otočanima, ali i svim ostalim posjetiteljima krčke galerije, ukazuje na malen, ali vrijedan segment opusa njegove supruge, rođene Omišljanke, koja je svoj čitav slikarski vijek ostala vjerna zavičajnom otoku Krku. I drugi postav kustoški potpisuje dr. sc. Ivanku Reberski, inače autorica monografije posvećene ovoj značajnoj otočanki.
Nakon figuracija s uporištem u ambijentu zavičaja, drugo bitno obilježje uzbudljive stvaralačke avanture Mile Kumbatović, navodi u predgovoru Reberski, svodi se na preobrazbe motiva, na likovna okušavanja i traganja za novim svjetovima, neiskušanim tehnikama i izražajnim medijima. Tom kompleksnom segmentu posvećen je nastavak sažetog retrospektivnog prikaza njezina impresivnog likovnog stvaralaštva. U slikarstvu, nastavlja Reberski, Mila se kretala između realnog i aluzivnog, figurativnog i apstraktnog izričaja, a njezin emotivni, misaoni i slikarski interes razvijao se od neposredno doživljenog krajolika preko mikrouniverzuma do makrokozmosa, od krčkog kamenjara do svemirskih galaksija. Na samom početku šezdesetih, tumači Reberski, nastupio je prelomni trenutak, kad se iz prirodnog krajolika prebacila na nova asocijativna polazišta. Taj prijelom dogodio se negdje na samom rubu obalnog pejzaža, gdje je započeo njezin avanturistički hod po kamenu, iz kojeg je proistekao jedinstveni ciklus nazvan Svijet i život kamena. Prebirući po sitnim kamenim oblucima uz more tako joj se počeo razotkrivati jedan posve novi, dotad neistražen mikro-kozmos za kojom u slikarstvu još nitko prije nje nije posegnuo. Kasnih devedesetih, kad se već činilo da su se njezine slikarske ambicije definitivno zaustavile na krčkom pejzažu u Milinoj slikarskoj avanturi dogodio se još smjeliji uzlet imaginacije. Iznenada je, impresionirana prvim putovanjima u svemir koja su nam približila nepoznate, kozmičke perspektive i galaksije, svoju slikarsku viziju usmjerila na uzbudljiva otkrivanja svemirskih prostranstava. Početkom sedamdesetih, negdje u međuprostoru između dva velika slikarska ciklusa, zaklučuje Reberski, posve nenadano Mila se sa slike prebacila na posve novi likovni medij, skulpturu, najprije istražujući mogućnosti lima, bakra i čelika, da bi početkom osamdesetih, u posvemašnjoj suprotnosti s artefaktima industrijske skulpture, u staklu ostvarila najsuptilniju dionicu svoga složenog likovnog opusa. 
Drugi dio krčke retrospektivne izložbe Mile Kumbatović, koji ostaje otvoren do 09. kolovoza, može se razgledati od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata, ili uz prethodnu najavu organizatoru, telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net.