Predstavljena kreativna radionica Kluba 60+ iz Omišlja

Povodom nadolazećeg blagdana zaljubljenih, Valentinova, u krčkoj Galeriji Decumanus otvorena je izložba kreativne radionice Kluba 60+ iz Omišlja.

Okupljene hobiste i zaljubljenike u likovnost najprije je pozdravila ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Krk Marija Jakominić, a samu izložbu, kao i rad omišaljskog Kluba 60+ potom je predstavila jedna od voditeljica kreativne radionice Vesna Poropat zahvalivši se u kratkom uvodu svima zbog dolaska na drugu po redu izložbu ovog kreativnog udruženja. 
Inače, Klub 60+ osnovan je 2008., na inicijativu Marije Jakominić i Tome Sparožića, a danas broji dvjestotinjak članova koji se zajednički brinu o ostvarivanju potreba osoba treće životne dobi uz promicanje prava na kreativnost. Osim toga, klub se intenzivno zalaže za pružanje podrške održavanju psihofizičkog i mentalnog statusa starijih, kućnu njegu, kao i smanjivanje izolacije, odnosno sveopće poboljšanje kvalitete života lokalne zajednice tijekom čitave godine. Prva izložba Kluba 60+, kako navodi Poropat, otvorena je prošle godine povodom Dana žena u Omišlju, a njezin svojevrstan nastavak, kao uvod u Valentinovo, utjelovljuje ovo krčko predstavljanje otkrivajući nam radove nastale tijekom kreativnih radionica, a ostvarenih u čitavom spektru zanimljivih tehnika poput decoupage-a, papier-mâché-a ili dominirajućeg pergamana. U kratkom opisu spomenutih pristupa stvaranju osobit naglasak postavljen je upravo na pergamano, koji svoje korjene, kako doznajemo, vuče još iz 15. stoljeća, a predstavlja zanimljivo znanje izrade reljefnog tiska na paus papiru, i to pomoću specjaliziranih alata poput olovke za embosiranje i olovke za perforiranje. Svatko tko krene s izradom pergamana, poučen iskustvom vrijednih kreativki iz omišaljskog kluba, trebao bi biti oboružn voljom, preciznošću, strpljenjem i pedantnošću. U Decumanusu izloženi radovi, nastajali od sredine prošle godine pa sve do danas, osim što su rezultat uspješnog i predanog rada petnaestak članica kreativne radionice, predstavljaju i nasljeđe Marije Pindulić, koja je ovu tehniku, kao dugogodišnji hobi, naučila u Francuskoj prenjevši je potom u okviru tromjesečne radionice zainteresiranim otočankama. Osim uvida u opus kreativne radionice Kluba 60+, njezine članice pripremile su i malo iznenađenje - demonstraciju pergamano tehnike, a svi oni koje je ovakav način izražavanja oduševio mogu im se pridružiti na radionicama koje se svake srijede i četvrtka organiziraju u prostorijama kluba u Omišlju, i to između 17.00 i 19.00 sati. 
Izložba kreativne radionice Kluba 60+, koju je naposlijetku otvorio načelnik Općine Omišalj Tomo Sparožić, ostaje otvorena do 18. veljače 2012., a moguće ju je razgledati svakim danom od 10.00 do 13.00 sati.