Predstavljena aplikacija Putevima grada povijesti i kulture (iKrk)

U prilog tome da grad Krk zna slijediti svjetske trendove i biti jedinstven u svojoj ponudi govori i odnedavno dostupna aplikacija Putevima grada povijesti i kulture (iKrk) koja je službeno predstavljena u utorak, 22. srpnja 2014. godine.

O tome što sve novi virtualni vodič nudi, na koji se način koristi i kako je tekao put od ideje do realizacije zajednički su kazivali krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, njegov zamjenik Čedomir Miler, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Krka Nataša Jurina i djelatnik Odsjeka za gospodarstvo Grada Krka Igor Hrast.
Kako doznajemo, samu aplikaciju osmislila je i pripremila mr. Milica Žužić, dok je za programiranje bio zadužen Hrvoje Znaor. Ovaj jedinstveni proizvod ukupno vrijedan 94.750,00 kn ostvario je potporu Ministarstva turizma Republike Hrvatske u iznosu od 44.500,00 kn, dok su u preostalim troškovima zajednički participirali Grad Krk (40.250,00 kn) i Turistička zajednica Grada Krka (10.000,00 kn). 
Virtualni četverojezični vodič (Hrvatski, Engleski, Njemački i Talijanski) zasad je dostupan kao aplikacija prilagođena Android operativnom sustavu i iPhone uređajima, a kao takva može se preuzeti u Google Marketu, odnosno Appstoreu, ali i s Internet stranica Turističe zajednice Grada Krka. Samu aplikaciju pokreću GPS senzori mobilnih/tablet uređaja koji korisnike vode i upoznaju s čak 44 lokacije duž krčke starogradske jezgre kako bi im se što plastičnije ukazalo na bogatu i zanimljivu prošlost tisućljetnog grada. Ponajprije, aplikacija nudi kraću povijesnu kronologiju zbivanja od njegovih početaka do danas, detaljnije se osvrćući na vladavinu obitelji Frankopan i njezin značaj. Tu je i prikaz povijesti turizma koji je tijekom posljednjih stotinjak godina postao ključnom gospodarskom granom grada, a nakon općeg informativnog okvira, aplikacija, korak po korak, vodi povijesnom jezgrom, njezinim ulicama, trgovima, sakralnim građevinama, palačama i utvrdama, otkrivajući tijekom ugodne šetnje mnoge povijesne činjenice, zanimljivosti, ali i tajne.
Po instaliranju, aplikacija traži odabir jednog od zasad četiri dostupna jezika, a njegov izbor zapamćen je i kod sljedećeg pokretanja. Odabirom jezika otkriva se informativni uvod te način rada same aplikacije. Nakon što se izabere tura, na učitanoj karti prikazuje se trenutna lokacija korisnika, polazišna točka te strelica kompasa koja do nje vodi. Kada se korisnik približi polazištu, aplikacija učita upute kako do sljedeće lokacije, a nakon što se do nje dođe uz zvučni i vizualni signal prikažu se polja - Otvori info ili Nastavi dalje. Tapom na opciju Otvori info, preko čitavog sučelja otvara se prozor s podacima o posjećenoj lokaciji za što je vezana i odgovarajuća fotografija. Tapom na opciju Nastavi dalje na karti se otkriva sljedeća lokacija, a aplikacija se prebacuje u navigacijski način rada. Tako se korisnika vodi kroz sve interesne točke. 
Osim ovog interaktivnog gradskog vodiča, predstavljena je i atraktivna crvena konzola za fotografiranje i Internet informiranje postavljena ispred upravne zgrade Vecle, Lukobran 5, i to s direktnom vezom na aplikaciju Putevima grada povijesti i kulture kojom se u ovom slučaju pristupa putem QR koda. Riječ je o konzoli koja grad Krk promovira kao Free WiFee destinaciju!