Predstavljen ilustrirani vodič Đir po Krku

Kao dio ovogodišnjeg programa organiziranog u povodu blagdana sv. Nikole, u krčkoj Galeriji Decumanus, 05. prosinca, održano je predstavljanje ilustriranog vodiča - slikovnice Đir po Krku, objavljenog u nakladi Centra za kulturu Grada Krka, a kojeg su svi krčki mališani dobili u svojim poklon paketima.

Slikovnicu su, pred okupljenim znatiželjnicima, zajednički predstavili Maja Parentić, ravnateljica krčkog Centra za kulturu te autor teksta Denis Lešić i ilustrator Saša Lončarić.
Đir po Krku predstavlja višeslojan i višeznačajan projekt, pojašnjava na početku Parentić, odnosno slikovnicu koja je ujedno i turistički vodič namijenjen prvenstveno djeci. Nakon što smo se prošle godine boraveći u Kotoru ondje susreli s jednom sličnom publikacijom, odmah smo uvidjeli kako i grad Krk obzirom na svoju povijest, baštinu, umjetnost, odnosno kulturu uopće, može, od svojih početaka pa sve do danas, ispričati jako zanimljivu i jedinstvenu priču. Sa zadaćom da je oživimo, dodaje Parentić, uloga pisca, točnije putopsica, dodijeljena je Denisu Lešiću, ilustratora Saši Lončariću, dok je dizajn i grafičku obradu preuzeo Igor Gržetić. Tako formiran tim krenuo je u oblikovanje prve krčke slikovnice - turističkog vodiča za djecu. Put je međutim bio relativno lagan, i to ponajviše radi kvaliteta koje krase autore, ali i zbog podrške koju su nam u realizaciji ove inicijative pružili Grad Krk, Trgovačko-komunalno društvo Ponikve voda i Turistička zajednica Grada Krka. Objavom Đira po Krku, tumači Parentić, mislim da smo napravili izvrsnu podlogu za neke buduće projekte. Naime, trenutno postoji verzija samo na hrvatskom jeziku jer smo smatrali da je distribuciju najbolje započeti tako da slikovnicu najprije dobiju svi krčki klinci putem poklona sv. Nikole, međutim vjerujemo kako će upravo turistički djelatnici prepoznati ovaj projekt kao vrijednu platformu za promoviranje i prezentiranje grada Krka te da ćemo uskoro krenuti s prevođenjem, odnosno s objavom naklada na stranim jezicima. Na taj bi način, zaključuje Parentić, slikovnica započela svoj put svijetom postavši usmena ili pisana predaja koja na najljepši mogući način, tekstom i crtežom, malene, ali i velike čitatelje upoznaje s našim gradom.
Zahvalio bi ovom prilikom, ističe Lešić, najprije krčkom Centru za kulturu i Maji Parentić na izvrsnoj ideji koja je na tragu nečega što bi trebala biti osnova za turu po gradu Krku prilagođenu djeci, ali i obiteljima. Zato je i ovaj vodič trebalo napisati jednostavnim jezikom kojeg će, kao najzahtjevnija publika, razumijeti najmlađi. Međutim, koliko god da je teško bilo gradsku povijest prilagoditi djeci, zato što njima malo znače sve te godine koje Krk nosi u svojoj povijesti, kada sam vidio prvu Sašinu ilustraciju, zaključuje Lešić, bilo mi je jasno da mogu napisati što god hoću jer ono što nosi ovu slikovnicu upravo je njezin vizualni dio.
Nakon što sam primio izvrstan Lešićev tekst, priznaje Lončarić, bio je pravi izazov prenijeti ga u ilustracije. Naime, pred nama je slikovnica, odnosno njezine dvije faze, konačna i radna verzija, od kojih posljednja pruža uvid u proces nastanka, objedinjujući izrezane segmente Lešićeovog originala koji su bili i više nego zahvalna podloga za akvarelirane crteže koji u konačnici pune stranice slikovnice. Nakon višemjesečnog posla, zaključuje Lončarić, mislim da smo napravili dobru stvar, a osim Denisu, zahvalio bi se i Igoru na dobrom (i brzom) prijelomu, Printeri na rekordnoj isporuci otisnutog materijala te naravno Maji na odličnoj ideji!
Predstavljenu slikovnicu prati i izložba ilustracija Saše Lončarića koja se u Decumanusu može razgledati do 15. prosinca, svakim radnim danom između 10.00 i 13.00 sati.