Predstavljanjem grafika Ive Gobić nastavljen izložbeni projekt Linkin6 [art]

U krčkoj Galeriji Decumanus od 20. lipnja 2014. godine može se razgledati izložba eksperimentalnih grafika Geomorphs riječke autorice Ive Gobić. Radi se o četvrtoj od šest izložbi obuhvaćenih projektom Linkin6 [art] kojeg je krčki Centar za kulturu pokrenuo u suradnji s kustosicom Višnjom Slavicom Gabout koja je pored krčkog vizualnog umjetnika Igora Gržetića i kurirala izložbe.

Kako u predgovoru kataloga tumači Gabout, Iva Gobić svojim radovima (grafika/slijepi tisak i ready-made matrica; fotografija, video, art-knjiga) izlazi iz okvira tradicionalnih grafičkih tehnika, suvremenim eksperimentom vraćajući se - iskonima. Grafike izvodi na otvorenom, radeći u dosluhu s prirodom, s njom u suglasju uzimajući otiske stijena (treba se tu prisjetiti da je prva grafika - otisak ruke pretpovijesnog čovjeka na zidu njegove špilje) - i meditirajući. Tako otiskuje reljef podneblja i dokumentira njegovu geomorfologiju, arhivirajući ga i memorijski pohranjujući u unutrašnjim (galerijskim) prostorima. A sam postupak uzimanja grafičkog otiska isključivo je prirodan: kao matricu koristi stijenu, kao natapalo more, kao prešu snagu svoga tijela (stopala), a kao sušilo sunce. 
U svom tekstu Metafizika povezivanja Gržetić navodi da eksperimenti Ive Gobić manipuliraju esencijom prirode koju možemo osjetiti u otiscima demonstracije njezinih sila bilo doslovnim prenošenjem segmenata površine stijena ili profinjenim reljefnim crtežima nastalim (režiranim) djelovanjem mora. Dio je to interesa usmjerenog ka otkrivanju, u isto vrijeme, stvaralačke i razaralačke snage prirode čiji su prepisani potencijali formirali talismane jedinstvenog koda. Primordijalna snaga iskorištenih elemenata (u ovom slučaju zemlje i vode) tako je još jednom postala žarištem inspiracije koja se dijelom prelila u ritual.
Izložba Geomorphs Ive Gobić ostaje otvorena do 03. srpnja, a postav je moguće razgledati između ponedjeljka i subote od 10.00 do 12.00 te od 20.00 do 22.00 sata ili uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka na 051 220 041 ili kultura@gradkrk.net. Nakon Ive Gobić, u sklopu projekta Linkin6 [art], Krčanima će tijekom srpnja predstaviti Damir Babić i Emanuela Santini.