Predstavljanje slikovnice Krk - otok od zlata, a ne od blata!

Predstavljanje slikovnice Krk - otok od zlata, a ne od blata! već iskušanog autorskog dvojca: tekstopisca Denisa Lešića i ilustratora Saše Lončarića, a objavljene u nakladi Grada Krka, održat će u srijedu, 30. listopada 2019. godine, u Velikoj gradskoj vijećnici, s početkom u 11.00 sati.

Riječ je atraktivnoj, mališanima različitog uzrasta namijenjenoj publikaciji, čiji simpatični protagonisti, osnovci Lucija i Ivan, čitatelja vode na jedinstveno putovanje otokom Krkom, upoznajući ga pritom, ne samo s mnogim kulturnim i prirodnim znamenitostima, već i s osnovnim načelima zaštite okoliša, odnosno konkretnim otočnim praksama ponajprije vezanim uz odgovorno postupanje s otpadom.

Dakle, riječ je o edukativnoj slikovnici kreiranoj u sklopu nedavno zaključenog europskog projekta pod nazivom Informiraj, educiraj, recikliraj čiji je prijavitelj bio Grad Krk, a u čije su se različite aktivnosti, provođene pod okriljem Trgovačko-komunalnog društva Ponikve eko otok Krk d.o.o., uključile i sve ostale otočne jedinice lokalne samouprave, i to: općine Baška, Dobrinj, Malinska-Dubašnica, Omišalj, Punat i Vrbnik. Ciljeve ovog projekta možemo sažeti na izgradnju svijesti stanovništva i posjetitelja našeg otoka o važnosti odgovornog postupanja s otpadom, u smislu sprečavanja nastanka otpada, pravilnog odvajanja otpada u kućanstvima, kućnog kompostiranja te ponovne upotrebe predmeta (reciklaže), a sve u namjeri smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagališta. No, kako bi se rečeno i ostvarilo, navedeni nositelji i suradnici u projektu morali su provesti čitav niz izobrazno-informativnih aktivnosti i akcija, namijenjenih različitim ciljanim skupinama, pa tako i kreirati ovu publikaciju kojoj je zadaća upravo edukacija mališana.

Pored autorskog dvojca, potrebno je navesti i grafičkog urednika (dizajnera) Igora Gržetića te prevoditeljicu Jelenu Bogović koja je, pod nazivom Go Green and Make Out Island Clean, tekst slikovnice prilagodila malenim i velikim čitateljima engleskog govornog područja. Dodajmo tome, kako je ova vrijedna publikacija objavljena u nakladi od 3.000 primjeraka, od čega 2.500 primjeraka čini hrvatska, a 500 engleska jezična varijanta. Slikovnica se ne naplaćuje, a njezina daljnja podjela bit će vezana uz nadolazeće eko-akcije i edukacije, s time da će i svim posjetiteljima promocije biti osiguran primjerak!

Slikovnicu će zajednički predstaviti autori Denis Lešić i Saša Lončarić, grafički urednik Igor Gržetić te predstavnik Ponikve eko otok Krk Dean Kosić kojem je povjereno kazivanje o specifičnom kontekstu njezinog nastanka.

Prilozi: