Predstavljanje Kids & Wind inicijative

Završnica događanja kojim se, u organizaciji zagrebačke Uduge O.A.ZA. (Održiva alternativa zajednici), uvodi u realizaciju projekta Kids & Wind, održati će se 21. studenog 2014. godine u prostoru krčke jedinice Osnovne škole Fran Krsto Frankopan Krk, između 08.00 i 12.00 sati.

Riječ je o inicijativi kojoj je zadaća uspostava velikog vjetroagregata od 2.5 MW u vlasništvu djece s područja čitave Hrvatske koja će tako, kao budući nosioci održivog razvoja, na primjeru iz prakse učiti o važnosti i isplativosti ulaganja u obnovljive izvore energije. Na ovaj jedinstven način mališanima se pokazuje kako s relativno skromnim ulozima mogu participirati u jednom velikom i vrijednom projektu kojeg spomenuto udruženje razvija surađujući s lokalnim samoupravama, Zelenom energetskom zadrugom, Energetskom zadrugom Krk, Trgovačko-komunalnim društvom Ponikve eko otok Krk te partnerima iz Belgije.
Provedbom ove inicijative, na atraktivan se način teži dugoročno promijeniti percepcija građana o ulaganju u obnovljive izvore energije kao načinu preuzimanja odgovornosti za vlastitu budućnost i budućnost svoje djece. Uz vjetroelektranu, dijelom sredstava ostvarenih prodajom električne energije, planira se izgradnja edukacijskog centra gdje bi se o ovoj i srodnim temama educirali najmlađi s područja čitave Hrvatske.
Samo događanje započelo je kreativnim radionicama u krčkoj osnovnoj školi koje su, između 18. i 21. studenog, osmišljene u svrhu animiranja djece za iskorištavanje potencijala vjetra, i to izradom personaliziranih zastavica i vjetrenjača od recikliranih materijala. U završnici će pored zaključnih radionica, 21. studenog, uslijediti izbor najboljih dječjih rukotvorina, snimanje prigodne koreografije sa školarcima koji će pokretima simulirati rad vjetro agregata, kratka presica s ciljem predstavljanja same inicijative, a naposlijetku i posjet polaznika radionica lokaciji na Vidikovcu gdje se u budućnosti planira izgradnja vjetroelektrane.