Predstava Zov divljine kao posveta ženama svih generacija

Dramski program 64. Ljetnih priredbi, na Sceni Zidine, 13. srpnja 2020. godine, nastavljen je komedijom Zov divljine Gradskog kazališta Scena Gorica, u kojoj su svoje glumačke vještine, dobro nasmijavši okupljene Krčane, demonstrirale: Ines Bojanić, Hana Hegedušić, Nina Kaić Madić i Jasna Palić Picukarić.

Riječ je o hvaljenoj predstavi u čijem su fokusu četiri žene koje odlaze na izlet daleko od civilizacije, u šumu. I dok ih šuma polako uzima pod svoje, one zaboravljaju na svoje društvene inhibicije i otvaraju se jedna pred drugom. Na kušnju, stoga, dolaze njihova dugogodišnja prijateljstva i veze s muškarcima ostavljenim u civilizaciji, a dok ih divljina priziva muklim urlicima, one krenu spoznavati kako su, unatoč trenju koje narušava njihove odnose, uistinu jedna drugoj najveća potpora. Kada razbiju kukuljice u koje su se tako toplo učahurile, na vidjelo uspijeva izbiti njihova istinska divlja priroda. A iako nisu trčale s vukovima, otkrile su nam svoju veliku snagu, jaču od svih životnih nedaća kojima obiluje svakodnevica.

Ova priča o četiri posve različite protagonistkinje posveta je ženama svih generacija. U ritualnom povratku svojim prirodama one dolaze do snažnih i emancipatorskih spoznaja: da mogu biti što god žele i kakve god žele te da mogu i smiju osjećati bilo koju emociju. Iako se ovdje radilo o komediji, Zov divljine ipak se u najznačajnijem dijelu bavio samoćom, ali i pozivom na okršaj sa svim tradicionalnim i stereotipnim poimanjem ženstvenosti. Granice često treba srušiti kako bismo naučili više o sebi, a Zov divljine još je jednom dokazao kako i mala iskra biva dovoljna da rasplamsa divlji plamen promjene.

Tekst za Zov divljine napisala je Kristina Kegljen, dok režiju potpisuje Lea Anastazija Fleger, scenografiju Irena Kraljić, kostimografiju Tea Bašić Erceg, oblikovanje svjetla Vesna Kolarec, a glazbu Ivan Končić.

U nastavku kazališnog dijela Ljetnih priredbi, već u ponedjeljak, 20. srpnja, slijedi komedija Udavače kreirana u produkciji HIT teatra, u kojoj će izvrstan glumački trio Jan Kerekeš, Matea Elezović Brdar i Erna Rudnički utjeloviti čak petnaest zabavnih likova iz svakodnevnog života koji je, pogotovo kada se vezuje uz temu modernih vjenčanja, uvijek pun (ne)ugodnih iznenađenja.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.