Predsjednik Zoran Milanović u gradu Krku otvorio 10. energetsku konferenciju

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, 09. lipnja 2021. godine, sudjelovao je na otvorenju 10. energetske konferencije otoka Krka koja se, u organizaciji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Regionalne energetske agencije Kvarner i Udruge Eko Kvarner te pod njegovim pokroviteljstvom, održava pod motom Energetska tranzicija u kontekstu klimatskih promjena i novog Europskog zelenog plana.

Otvarajući samu konferenciju predsjednik Milanović prisjetio se svojih dolazaka na otok Krk prije četrdesetak godina kada situacija sa zbrinjavanjem otpada nije bila ni približna današnjoj.

– To govori koliko godina imam i koliko se stvari promijenilo zahvaljujući vašoj generaciji. Otkad sam se iz Bruxellesa vratio u Hrvatsku svake godine odlazim u Šilo i vidim kante za smeće. Krk s tom pričom kreće već 2005., 2006. godine, kazao je Milanović, uspoređujući te godine s vremenom kada kanti za smeće na otoku nije bilo. Dodao je i kako smatra da ljudi, potpuno indiferentni prema tom segmentu ekologije, počinju odvajati smeće jer vide da sustav funkcionira.

– Zagrepčani to dan danas u svome gradu ne mogu činiti jer to nije jednostavno. U velikom gradu to je teško organizirati iz čitavog niza razloga kao što je teško uspostaviti i sustav funkcioniranja električnih vozila. Razlog tome ponajviše leži u nedostatku infrastrukture i logistike koja košta i kojoj još nije dorastao niti jedan njemački grad. I neće tako brzo. Mi ćemo još nekoliko desetljeća imati flote vozila s motorima na unutarnje sagorijevanje. To će, naime, biti zadatak, misija i poziv sljedeće generacije, istaknuo je Milanović.  

– Veliki je put Krk prošao. Ovo nikada nije bio Balkan, ovo je bio zapad, po mentalitetu, kulturi odnosa u zajednici, umjerenosti i otvorenosti, a opet po jednoj plemenitoj provincijalnosti. Međutim, stvari su u početku izgledale loše, od načina nefunkcioniranja odvoza otpada, pa sve do nepostojanja kanti za smeće. No, učinjen je ogroman napredak i s obzirom na to da Krk nije elitna destinacija u smislu ponude najskupljih hotela glasovitih svjetskih lanaca. Krk je više obiteljski otok. Ali sve više za one obitelji koje imaju vrlo visoke i istančane ukuse, koje neće doći ljetovati i provoditi svoje vrijeme bilo gdje, jer kao što vidimo otok se razvija i u unutrašnjosti. Ovo što vi radite je u stvari za vas. Dakle, ovdje je naprosto lijepo i ugodno živjeti, rekao je naposljetku predsjednik Milanović.

Osim predsjednika Republike Hrvatske u uvodnom dijelu konferencije kazivali su krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Alen Host, predsjednik FEDARENE dr. sc. Julije Domac i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

Na skupu je, nadalje, istaknuto kako su otoci na pragu velikih promjena, a budući Europski zeleni plan i Mediteranska strategija za održivi razvoj 2016. - 2022. teže ostvarenju cilja klimatski neutralne Europe jačanjem gospodarstva zelenom tehnologijom, stvaranjem održivog gospodarstva i smanjenjem onečišćenja. Također, rečeno je da zelena ekonomija predstavlja budućnost Hrvatske i da je to od iznimne važnosti posebice za otoke, jer održivi razvoj znači gospodarski i društveni rast usklađen s ekosustavima u kojima djeluje, pa je kao takav i dugoročan. Naglašeno je, uz sve to, kako se budućnost naših otoka temelji na razvojnim strategijama za korištenje obnovljivih izvora energije, uz istovremeno i pravovremeno smanjivanje štetnih utjecaja globalnih klimatskih promjena.

U nastavku dana, predsjednik Milanović održao je sastanak s novoizabranim čelnicima gradova i općina svih kvarnerskih otoka te posjetio otočno Komunalno društvo Ponikve voda/eko otok Krk. U pratnji predsjednika također su bili: njegov posebni savjetnik za energiju i klimu dr. sc. Julija Domca te savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Fotografije: Ured predsjednika Republike Hrvatske, Ana Marija Katić.