Predavanje Zlate Nanić: Eko-uzgoj hrane za zdravlje

Savjet za politiku prehrane Grada Krka poziva na predavanje i razgovor o temi Eko-uzgoj hrane za zdravlje koji će se održati 10. travnja 2014. godine u Maloj vijećnici Grada Krka s početkom u 19.00 sati. Predavanje će održati Zlata Nanić.

Ujedinjeni narodi su 2014. godinu proglasili Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Mala poljoprivredna gospodarstva prehranjuju 72% čovječanstva i najpouzdaniji su element sigurnosti prehrane svakog područja. Povijesno, tako je bilo i na otoku Krku, ali nažalost više nije! Danas najveći dio naše hrane dolazi van otoka. To našu prehranu čini ovisnom o okolnostima na koje nemamo nikakva utjecaja. A samo zbog klimatskih promjena očekuje se globalno smanjivanje proizvodnje žitarica za 2% po desetljeću, pri čemu će za isto razdoblje potražnja za hranom rasti čak 14%. Ako ne želimo da nam svjetske cijene hrane i hirovi tržišta definiraju svakodnevne obroke, morat ćemo se vratiti proizvodnji hrane, a malo je osoba koje nas u to mogu uputiti bolje od Zlate Nanić.
Svaka proizvodnja hrane započinje od sjemena, a velike transnacionalne korporacije pokušavaju ovladati tržištem sjemena zagovarajući takva međunarodna pravila koja bi malim poljoprivrednim gospodarstvima onemogućila da koriste svoje sjemenje i međusobno ga razmijenjuju. Globalno udruženje malih farmera La Via Campesina već godinama se bori za prava malih farmera, a 17. travanj proglasili su Međunarodnim danom borbe seljaka za obranu vlastitog sjemenja, uz moto: Sijte lokalno sjeme, prinos će biti globalna budućnost.
Ovo predstavlja širi kontekst za seriju predavanja koja će Savjet za politiku prehrane Grada Krka organizirati tijekom godine, i to s ciljem promoviranja lokalne proizvodnje hrane.