Povodom stote godišnjice od prvog antifašističkog otpora na hrvatskom području: Predstavljen postav Danuncijada na otoku Krku

U Galeriji Decumanus, između 18. veljače i 03. ožujka 2022. godine, može se razgledati zanimljiva dokumentarna izložba Danuncijada na otoku Krku čije je sadržaje izlaganju prilagodila Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka.

Podsjetimo, povodom obilježavanja stote godišnjice od prvog uspješnog antifašističkog otpora na hrvatskom području, početkom lipnja prošle godine u gradu Krku održan je znanstveno-stručni skup Danuncijada na otoku Krku. Sazivom je bilo okupljeno sedmero izlagača s otoka Krka i grada Rijeke koji su svojim temama obuhvatili razdoblje od kraja Prvog svjetskog rata do 25. travnja 1921. godine.

Navedeni se period odnosi na zauzimanje grada Rijeke, a kasnije i otoka Krka od strane talijanske okupacijske vojske. Unutar tog razdoblja talijanski pjesnik i nacionalist Gabriele D'Annunzio na čelu svojih legionara i ardita ušao je u grad Rijeku, uspostavio vlast i osnovao Talijansku regenciju Kvarnera, koja je obuhvaćala i otok Krk.

Arditska strahovlada na otoku Krku započela je 13. studenoga 1920. godine i trajala je nepuna dva mjeseca. Bila je obilježena terorom nad domaćim stanovništvom, pljačkanjima njihove imovine, zastrašivanjima i oružanim napadima na neka krčka mjesta (Punat i Dobrinj). U kolektivnoj memoriji stanovnika Baške još je prisutno sjećanje na Krvavi Božić 1920. godine. Najžešći otpor arditima pružili su stanovnici Punta organiziranom obranom svog mjesta, da bi u siječnju 1921. godine Dobrinjci potpomognuti dobrovoljcima sa susjednog kopna zadali arditima konačan poraz.

Izložbom Danuncijada na otoku Krku obuhvaćena su 23 velika informativna panoa kojima su predstavljena upravo ta zbivanja podijeljena u sljedeće (pod)cjeline: (1) Talijanska okupacija otoka Krka, od 15. studenog 1918. - 25. travnja 1921. godine, (2) Sveti ulazak Gabriela D'Annunzija i ardita u Rijeku i uspostava vlasti (Dolazak u Rijeku, Talijanska regencija Kvarnera, Krvavi Božić u Rijeci 1920. godine, Vittoriale degli Italiani), (3) Danuncijada na otoku Krku, od 13. studenog 1920. - 09. siječnja 1921. godine (Krvavi Božić u Baški, Provala ardita na otočić Košljun, Napad ardita na Punat, Borbe u Dobrinju i konačan poraz ardita, Odlazak ardita i završetak talijanske vlasti, Danuncijada na otoku Krku u književnosti, Danuncijada na otoku Krku u narodnoj poeziji). Predstavljeni materijali dijelom su arhivske građe pohranjene u Državnom arhivu u Rijeci, dok su fotografije iz riječkog Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, kao i privatnih zbirki koje su konzumirane tijekom istraživanja teme.

Ovu dokumentarnu izložbu, koja je javnosti na raspolaganju svakim radnim danom između 10.00 i 13.00 sati, potpisuju dr. sc. Tea Perinčić (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka) i dr. sc. Tvrtko Božić (Osnovna škola Fran Krsto Frankopan Krk). Izložba je popraćena i bogato opremljenim katalogom koji objedinjuje sve teme obuhvaćene postavom, a čiji je nakladnik Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka.