Povijest Jedriličarskog kluba Plav pretočena u prigodnu izložbu

Kao dio manifestacije Štorija o galiji Cristo Ressussitato, u Galeriji Dcumanus, 08. listopada 2016. godine, otvorena je izložba 140 godina Jedriličarskog kluba Plav u gradu Krku, kojom naši jedriličari nastavljaju obilježavati ovu visoku i vrijednu obljetnicu.

Podsjetimo se, godina bogata prigodnim događanjima započela je u veljači zajedničkim fotografiranjem svih članova Kluba, da bi krajem svibnja uz svečanu Skupštinu bila predstavljena monografija 140 godina Jedriličarskog kluba Plav; 1876. - 2016., inače zajednički rukopis Katarine Prebeg i Nedeljka Dunata. A dok je srpanj bio u znaku Krčke regate priređene za klase Optimist, Laser 4.7 i Laser Radial, u kolovozu su održana Krčka jedra, slikovita regata tradicijskih barki i Krčka jedra - Open, regata krstaša. Kako je godinom osnutka Plava, kao prvog jedriličarskog kluba s obje jadranske strane, označen i početak sportskog jedrenja u Hrvatskoj, krčkim jedriličarima pripala je čast da u prosincu organiziraju izbornu sjednicu Skupštine Hrvatskog jedriličarskog saveza.
Izložba 140 godina Jedriličarskog kluba Plav u gradu Krku, nadovezujući se na (jednotjedni) postav koji je pratio prezentaciju spomenute monografije, osim bogate fotografske dokumentacije koja povijest Kluba bilježi od njegovih početaka, donosi i neke od najvrjednijih odličja, priznanja i plaketa, kao i plakate koji su pratili najznačajnija jeriličarska natjecanja odigrana u Krku, zajedno s nekolicinom dokumenata koji svjedoče bogatu tradiciju Kluba poput Pravilnika (novoosnovanog) Kluba i Zapisnika sa Skupštine iz 1933. ili Zapisnika sa sastanka (novoizabrane) Uprave Kluba iz 1955. godine. Izložbu su, pred okupljenim zaljubljenicima u jedriličarski sport, zajedno otvorili predsjednik Kluba Danko Milohnić i ravnateljica krčkog Centra za kulturu Maja Parentić.
Bilo mi je zadovoljstvo, uvodi Parentić, jučer predstaviti knjigu Obitelj Cicuta s Krka u pomorskim bitkama kroz stoljeća, autora Mladena Bastijanića Cicute, koja donosi cjelovitu priču o (pomorskoj) obitelji Cicuta izuzetno važnoj za povijest Sredozemlja, iznova nam potvrđujući kako grad Krk baštini zaista posebno maritimno nasljeđe iz kojeg je 1876. godine mogao niknuti Plav, najstariji jedriličarski klub s obje strane Jadrana, a čiji osnutak pretpostavlja i početak tradicije organiziranog sportskog jedrenja u Hrvatskoj. Ovom izložbom, na kojoj su sakupljene i javnosti predstavljene fotografije, nagrade i dokumenti, prezentirani su rad, aktivnosti i uspjesi Kluba koji na najbolji mogući  način svjedoče o njegovoj bogatoj povijesti.
Jeriličarski klub Plav, nastavlja Milohnić, kao najstarije takvo udruženje na Jadranu, ove godine slavi svoju 140. obljetnicu, što znači da je čitava godina posvećena proslavi tog značajnog jubileja koja se, mogli bismo reći, zatvara upravo ovim postavom. Pored čitavog niza dosad realiziranih sadržaja naglasak ipak treba staviti na objavu monografije koja nije tek puko iznošenje podataka, već predstavlja priču o vrijednim i upornim vizionarima - entuzijastima - koji su Klub gradili korak po korak, i to ljubavlju, znanjem, idejama i zajedništvom, te se zaista nadam kako će klupska povijest i ubuduće biti pisana baš na takav način.
Nakon što je izložba otvorena, u obližnjem Volsonis baru, program Štorije o galiji nastavljen je Galijotskom večeri uz živu bel canto svirku koja je povjerena violinistu Antunu Stašiću i njegovom kvartetu, da bi završnica manifestacije, sljedećeg dana, donijela vođenu šetnju do kapelice sv. Nikole na Biski, inače zavjetne kapelice obitelji Cicuta.
Izložba 140 godina Jedriličarskog kluba Plav u gradu Krku ostaje otvorena do 30. listopada, a postav je moguće razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 12.00 te od 17.00 do 19.00 sati ili uz prethodnu najavu organizatoru, Centru za kulturu Grada Krka, telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net.
  • 1
  • -
  • 2