Posveta kraljici voća kao bitnom segmentu gastro-identiteta otoka

Prva polovica rujna u gradu Krku, kao svojevrstan uvod u nadolazeću jesen, već je tradicionalno u znaku jedne sve popularnije gastro manifestacije - Dana smokava - čiju organizaciju 14. put za redom potpisuje Turistička zajednica Grada Krka, a kojoj su podršku, posebice prvog dana, pružili članovi Udruge Frankopani Knezovi Krčki.

Kao i prethodnih godina, pored zanimljive, pa čak i egzotične gastro ponude temeljene na toj finoj i zdravoj mediteranskoj voćki u čak petnaest ugostiteljskih objekata iz Krka, Milohnića i Vrha, ovo vrijedno događanje, svima koji su između 04 i 06. rujna posjetili grad otkrilo je i ostale sadržaje locirane na šetnicu pred Velikim parkom. Tako su ljubitelji okrepljujućeg smokvina ploda dobili priliku svjedočiti kreativnoj vještini modeliranja glinenih/keramičkih smokava te istinski uživati u trodnevnoj prodajnoj izložbi izvornih domaćih proizvoda - džemova, rakija, likera, sireva i ostalih slatko-slanih delicija - dopunjenih raznolikom paletom uz ovu priču vezanih suvenira, pa čak i eko-kozmetike, a kako bi krčka smokva kroz godine koje slijede postala prepoznatljiva poput pršuta, maslinovog ulja ili sira, 04. rujna, u jutarnjim satima, bio je priređen i edukativni segment manifestacije. Naime, dr. Željko Prgomet, inače vodeći stručnjak za smokvarstvo u Hrvatskoj i jedan od inicijatora ovog programa, svim zainteresiranim posjetiteljima, na svom je štandu pružao individualizirane konzultacije o uzgoju smokava, s time da je ondje bila organizirana i besplatna podjela smokvinih sadnica, koje su razdijeljene gotovo u mahu. No, uz mjesto podjele sadnica, možda je najviše pozornosti privukao upravo štand kneza Nikole IV. Frankopana, prigodno obilježen zastavama, gdje su se mogli kušati i/ili kupiti sasvim posebni proizvodi, poput džema od smokava kneginje Katarine Frankopan, ali i popričati s kostimiranim predstavnicima frankopanske svite.

Dane smokava danas možemo okarakterizirati kao jednu prezentnu manifestaciju koja će sigurno ostati trajno zabilježena u kalendaru gradskih događanja, i to prvih rujanskih dana, uvodeći nas tako, sasvim primjereno, u jesen. Upravo je dr. Željko Prgomet, prateći ovu manifestaciju od samih početaka, bio taj koji je Krčane znao snažno motivirati, bivajući svih ovih godina na raspolaganju prozvađačima kako ne bi odustali, odnosno kako bi ustrajali u svojem plemenitom naumu. Takva podrška sigurno je, pored ostalih čimbenika, dovela do toga da se danas možemo pohvaliti lijepim i maštovitim proizvodima koji jako brzo i uspješno pronalaze put do potrošača, i koji, vidimo, najavljuju lijepu budućnost smokvarstva kao poljoprivredne grane koja trenutno ima uzlaznu putanju, ali koja ipak iščekuje svoju renesansu, točnije ispunjenje punog kapaciteta, s ciljem da se smokva što intenzivnije priključi gastro-identitetu otoka Krka kojeg bez te kraljice voća ne možemo smatrati potpunim. Grad Krk, grad je povijesti i kulture, a kultura se ne može graditi bez kulture stola, i zato je izuzetno važno da se i gastronomija snažno i kvalitetno promovira kroz ovakva i slična događanja kako bi, s jedne strane educirali turiste i potrošače, a s druge pomogli proizvođačima da se usmjere prema proizvodima koji su danas traženi, i koji predstavljaju spoj modernog i tradicionalnog. Upravo je potonje uspješno demonstrirala i pronuda na krčkim štandovima koja seže od svježe ili tradicionalne suhe smokve, pa sve do palete različitih, na njoj baziranih proizvoda, uključujući smokvenjake, džemove, rakije, likere ili pak kozmetiku, sa zadaćom da se zadovolji i onog najizbirljivijeg kupca.

U ovogodišnjim, 14. Danima smokava sudjelovanje je, kao što je prethodno spomenuto, zabilježilo čak petnaest ugostiteljskih objekata (Restoran Oliva, Bistro-caffe bar Punta di Galetto, Restoran Citta Vecchia, Casa del Padrone, Caffetaria XVIII. stoljeće, Restoran Harbour, Cocktail bar Volsonis, Viktor & Koko food & wine bar, Restoran Karaka, Restoran Veja's, Pizzeria Mala vrata, Konoba Pud brest, Konoba Pod prevolt, Konoba Kuće Krčkog pršuta i Konoba Marija) koji su posjetitelje znali iznenaditi brojnim slanim i slatkim jelima baziranim na zdravome smokvinom plodu, poput kolača, krema, palačinki ili torti sa smokvama, zatim brusketa s riccotom i svježim smokvama, špageta sa češnjakom, špinatom, riccotom, orasima i smokvama, rižota sa smokvama i tostiranim lješnjacima, šurlica u umaku od kozica i smokava, mesne štruce punjene domaćim sirom i smokvama, paštete od pršuta i smokava ili pizze sa smokvama, dok je sajmeni dio okupio desetak izlagača, što u su u ponudi imali mnoge zanimljive proizvode.

 

56-dani-smokava-2020.jpg

– Casa del Padrone

 

58-dani-smokava-2020.jpg

– Casa del Padrone

 

60-dani-smokava-2020.jpg

– Restoran Citta Vecchia

 

62-dani-smokava-2020.jpg

– Restoran Citta Vecchia

 

64-dani-smokava-2020.jpg

– Restoran Harbour

 

66-dani-smokava-2020.jpg

– Restoran Veja's

 

68-dani-smokava-2020.jpg

– Viktor & Koko Food & Wine bar

  • 1
  • -
  • 2