POS-ove stanove u Krku gradit će i tijekom ljeta, useljenje za godinu dana

novilist.hr, 09. svibnja 2018.

Već za desetak dana u gradu Krku kreće izgradnja stambenog kompleksa iz Programa društveno poticane stanogradnje, dugo čekanog, a sad čini se napokon i dočekanog stambenjaka u kojem će za godinu dana stambeno pitanje riješiti 30 obitelji s područja Grada.

Za brojne njegove sugrađene tu i više no dobru vijest jučer nam je prenio gradonačelnik Darijo Vasilić od kojeg smo doznali i da je nakon nedavno provedenog ponavljanja javnog nadmetanja za odabir najpovoljnijeg izvođača taj formalni postupak sad konačno i zgotovljen.

Nakon što predstavnici državne Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama potpišu ugovor s izabranim izvođačem - građevinskom tvrtkom GP Krk, a što je predviđeno za ovaj tjedan - već za koji dan očekuje se dolazak građevinske mehanizacije na zemljište koje je, upravo s nakanom realizacije tog projekta, Grad prepustio APN-u - napomenuo je rezimirajući najsvježije informacije ali i zaključke s ovotjednog zasjedanja svog gradonačelničkog kolegija Vasilić.

 

Izuzetak od pravila

 

Istaknuo je i da je lokalna uprava, s nakanom maksimalnog ubrzanja realizacije tog i za Grad iznimno važnog projekta, početkom ovog tjedna formalizirala zaključak o izuzeću tog gradilišta iz važeće Gradske odluke o zabrani izvođenja građevinskih radova. Za razliku od drugih lokaliteta na kojima se od 15. lipnja pa do 15. rujna, po običaju, neće smjeti izvoditi nikakvi obimniji i bučniji radovi, na gradilištu preko puta kapelice posvećen svetoj Luciji odnosno na samom istočnom rubu naselja Krk ovog će se ljeta i raditi i graditi, prenose nam iz Grada, ističući i da je Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama izdana suglasnost za izvođenje radova na izgradnji višestambene građevine iz programa društveno poticane stanogradnje (POS) u gradu Krku i nakon 15. lipnja.

Prvi čovjek Grada, napominjući da je tako odlučeno uvažajući značaj tog projekta ali i činjenicu da se spomenuti lokalitet nalazi na samom rubu naselja, istaknuo je i da je istom suglasnošću određeno da radovi na tom objektu ne smiju kretati prije 9 sati, ali ni završavati nakon 18 sati, jednako kao i da se za dopremu i odvoz materijala na i sa gradilišta mora koristiti isključivo obilaznica grada, odnosno njegov istočni ulaz.

 

Izgubljeno vrijeme

 

Najava skorog početka izgradnje drugog po redu krčkog POS-ova kompleksa u gradu Krku, podsjetimo, rezultat je višemjesečnih formalno-pravnih postupaka vezanih uz nalaženje izvođača koji bi se svojom ponudom uklopio u zacrtane financijske gabarite projekta odnosno iznos od 9,1 milijun kuna (bez PDV-a), koliko je za realizaciju tog projekta osigurano sukladno projektantskim procjenama. Obzirom da su sve u prvom natječaju pristigle ponude za gradnju zainteresiranih izvođača bile iznad spomenute cifre te da je Grad otklonio mogućnost svog sudjelovanja u sufinanciranju izgradnje, ponavljanjem natječaja APN je naposljetku ipak uspio pronaći izvođača spremnog na realizaciju projekta unutar spomenute vrijednosti.

Osim što je, izvjestivši lokalnu javnost o donošenju zaključka o izuzimanju tog lokaliteta iz primjene Gradske odluke o sezonskoj zabrani izvođenja građevinskih radova, Vasilić najavio hvatanje priključka s željenim terminskim planovima dovršetka tog projekta, prvi čovjek izvršne vlasti Grada Krka najavio je i da bi sukladno ugovornim odredbama novi POS-ov stambeni kompleks lociran na samom istočnom ulazu u Krk trebao biti dovršen unutar godinu dana. Drugim riječima, tridesetak krčkih obitelji u svoje bi nove domove trebalo početi useliti baš u ovo doba iduće, 2019. godine.

 

Lista kandidata za stan utvrđena još 2015. godine

 

Zemljište površine četiri tisuće četvornih matara u Ulici Narodnog preporoda Grad je, ugovorom o prijenosu vlasništva, prethodno već darovao APN-u a jednako tako, s ciljem doprinosa ostvarenju tog projekta, lokalna se uprava odrekla i svih svojih prihoda s osnova uobičajenih komunalnih davanja.

U sklopu realizacije Programa POS-a, Grad Krk je još 2015. godine utvrdio konačnu listu reda prvenstva s čak 109 kandidata zainteresiranih za kupnju stana. U rujnu 2016. između APN-a i Grada potpisani su Predugovor o međusobnim pravima i obvezama te Ugovor o prijenosu prava vlasništva slijedom kojeg je spomenuta državna agencija potom s omišaljskom tvrtkom DINOCOP ugovorila izradu projektne dokumentacije.

Građevinska dozvola je ishođena koncem kolovoza prošle godine i od tad traju postupci koji su sad zaključeni odabirom GP Krka za izvođača odnosno sklapanjem ugovora o izgradnji građevine POS-a, zajedno s uređenjem okoliša i izgradnjom parkirališta na istom zemljištu. [Mladen Trinajstić]