Portreti Antonije Čačić povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju

Kao dio programa kojim se u gradu Krku obilježava ulazak Hrvatske u asocijaciju europskih zemalja, u Galeriji Decumanus, 19. lipnja 2013. godine, otvorena je izložba zagrebačke slikarice Antonije Čačić Welcome Croatia, Willkommen Croatia, Benvenuti Croatia, koju organizira krčki Centar za kulturu.

O izložbi su pored autorice kazivali Maja Parentić, ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka, Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i kustosica te Darijo Vasilić, krčki gradonačelnik.
Iskreno mi je zadovoljstvo, navodi Parentić, desetak dana prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, što u krčkoj galeriji možemo ugostiti mladu autoricu Antoniju Čačić. Iako je komunikacija vezana uz organiziranje izložbe započela pred godinu dana, što znači da smo bili upoznati s njezinim radom, iznenađenje pred koloristički provokativnim slikama zavidnih dimenzija ipak je veliko. Ovu priliku, nastavlja Parentić, također iskorištavam kako bi podsjetila na izjavu Jeana Monneta, francuskog političara i ekonomista, jednog od glavih kreatora Unije (09. svibnja 1950.) koji je kazao: kada bih iznova trebao izgraditi Europu, počeo bih s kulturom… Upravo vođeni ovim citatom u proslavu ulaska Hrvatske u Uniju ulazimo izložbom.
Kustosica Višnja Slavica Gabout okupljenima je poželjela dobrodošlicu, i to na dobrodošlicu velikih političkih figura, europskih čelnika, koji nas s velikih platna pozdravljaju uoči ulaska Hrvatske u Uniju. Naizgled, oni nam se čine poznatima, dočekujući nas s onom dobrodošlicom koju bismo pretpostavljali, međutim Antonija Čačić devet portreta moćnih državnika i političara Unije interpretirala je na sebi svojstven način. Interpretila ih je onako kako umjetnici svojim senzorima osjećaju da se neke političke situacije ipak na neki drugačiji način događaju. Naime, svi smo u proteklih deset godina, nastavlja Gabout, osjetili, otkako Hrvatska očekuje ulazak u Uniju, kako smo teško i dugo taj put prolazili i na kakve smo sve teškoće nailazili, uvidjevši kako se one puno lakše savladavaju kada se radilo o umjetnosti, odnosno kulturi, uopće. Ovdje izloženi portreti ljudi, koji su svih tih godina pratili naš ulazak u Uniju, nisu obični, ako ih bolje pogledamo otkrivamo kako su smješteni na pozadinu zastava u bojama zemalja iz kojih dolaze. Dakle, kada se sve skupa bolje razmotri, ti su portreti doživljeni metaforički, kao simboli moćnika, budući da su interpretirani na jedan heraldičko-veksilografski način, poput grbova na pozadini zastava koje moramo gledati s poštovanjem. Međutim uvijek je tu, kao i kod drugih umjetnika prisutno jedno skretanje, koje naziremo u posebnoj, crvenoj boji inkarnata kao i specifičnoj boji očiju. Portretirani europski čelnici tako nas promatraju, i nadalje će nas promatrati, na poseban način, a mi ćemo ostati u jednom monitoring odnosu i koliko god željeli da sve skupa bude, a i biti će slavno i svečano, ipak je prisutna neka vrsta nelagode, zaključuje Gabout.
Izložba u Galeriji Decumanus ostaje otvorena do 11. srpnja, a postav je moguće razgledati svakim danom (osim nedjelje) od 10.00 do 12.00, te od 20.00 do 22.00 sata ili uz prethodnu najavu organizatoru na broj 051 220 041.