Ponikve odgodile besplatnu podjelu komposta

novilist.hr, 07. travnja 2020.

Iako je proljeće na Krku već tradicionalno razdoblje u kojem se od otočnog komunalnog društva organiziraju i u djelo provode akcije besplatne podjele komposta svim korisnicima usluga tvrtke Ponikve eko otok Krk, ove se godine od te tradicionalne i već uobičajene prakse - odustalo.

Ili bolje rečeno, akciju smo privremeno odgodili - prenio nam je jučer Ivan Jurešić, pomoćnik direktora KD-a Ponikve eko otok Krk, zadužen za vođenje sustava gospodarenja otpadom.

Kako nam predstavljaju krčki komunalci, od uobičajene i od otočana i više no dobro prihvaćene prakse razdjele besplatnih vreća komposta do daljnjeg se odustalo zbog nemogućnosti osiguravanja propisanih mjera zaštite na području reciklažnog dvorišta Treskavac, posebice u smislu obveze zadržavanja propisane najmanje udaljenosti među djelatnicima, ali i korisnicima usluga tog komunalnog pogona.

Podjela komposta u ovom je trenutku tek do daljnjeg odgođena, predstavio nam je odluku vodstva krčke komunalne kompanije Jurešić, istaknuvši da će se akcija besplatne podjele komposta (u čijoj su proizvodnji korisnici Ponikvinih usluga pridonijeli odvajanjem bio-otpada u svojim domovima) biti provedena u djelo čim okolnosti to dopuste.

Kompost je na Treskavcu spreman, dijelom je već napunjen u vreće koje će, uredno posložene u krugu tog reciklažnog dvorišta, naše korisnike do daljnjeg čekati - kazuje nam naš sugovornik, uvjeren da će otočani, posebice oni koji vole vrtlarstvo, imati razumijevanja za trenutačne okolnosti u kojima je potrebno izbjegavati svako nepotrebno druženje i miješanje ljudi.

A da, unatoč mjerama zaštite kao i odredbama zabrane napuštanja mjesta prebivališta, svi oni kojima hranjivi te za vrtlarstvo i iznimno korisni biomaterijal uistinu treba mogu doći do njega, krčki su se komunalci pobrinuli osiguravši mogućnost njegove dostave do kućnog praga, naravno - onima kojima trebaju njegove veće količine.

I dalje je, naime, moguće naručiti kompost u jumbo vrećama po cijeni od 300 kuna za vreću zapremine 1,2 kubična metra - objasnio nam je pomoćnik direktora KD-a Ponikve eko otok Krk, napomenuvši da je u slučaju takve narudžbe prijevoz naručenog komposta do kupca - besplatan.

Predstavnici Ponikava upoznali su nas da su kuponi za besplatno preuzimanje manje vreće komposta domaćinstvu već bili spremni za dostavu korisnicima Ponikvinih usluga zajedno s računima za komunalije za ožujak, ali i da se od takvog vida njihova distribuiranja otočanima u posljednji čas odustalo, a slijedom svima nam poznatih epidemijskih okolnosti. Jurešić nas je ipak podsjetio da unatoč svim, u najmanju ruku posebnim i neobičnim okolnostima u kojima već neko vrijeme živimo, korisnicima Ponikvinih usluga na području svih krčkih lokalnih jedinica i dalje na raspolaganju stoje lokalna reciklažna dvorišta. [Mladen Trinajstić]