Položen vijenac na zajedničku grobnicu poginulih Britanaca

Narodni izaslanik, veleposlanik i glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva (KHDP) te vršioc dužnosti Britanskih društava prijateljstva Andrija Karafilipović, zajedno s gradonačelnikom Darijom Vasilićem, položio je vijenac na zajedničku grobnicu poginulih u zrakoplovnoj nesreći koja se 23. svibnja 1971. dogodila u Zračnoj luci Rijeka. 

Nazočni su također bili Željko Juranić, dr. Anton Žgombić, mr. Dražen Berta i Zinka Serdarević Karafilipović, članovi KHDP-a.
Ove se godine tako obilježava četrdesetdruga godišnjica tog tragičnog događaja u kojem je pored 83 putinika i članova posade poginulo njih 78. Naime, zrakoplov Tupoljev 134 koji se srušio tijekom spuštanja u zračnu luku nedaleko Omišlja prevozio je britanske turiste koji su željeli provesti odmor na Kvarneru, i to u organizaciji beogradskog Jugotursa. Dio britanskih turista potom je sahranjen u Velikoj Britaniji, a njih čak 44 u zajedničkoj spomen-grobnici smještenoj na Gradskom groblju Krk. Pored 72 poginulih Britanaca bilo je i šestero putnika iz tadašnje države, a hrvatsku kulturnu javnost osobito je pogodila smrt književnika Josipa Pupačića koji se iz Londona vraćao sa supugom i kćerkom. Uspomena na poginule britanske turiste, ali i naše ljude, traje sve do danas. Tako svake godine predstavnici veleposlanstava, ali i ostalih asocijacija, na dan ovog tragičnog događaja, polažu cvijeće na spomen-grobnicu kao posljednje počivalište poginulih Britanaca.