Početak obrazovnog puta: Gradonačelnik obišao prvašiće u Krku i Vrhu

Prvašići Osnovne škole Fran Krsto Frankopan - Matične škole Krk i Područne škole Vrh imali su prilike na početku svog obrazovnog puta osobno se susresti s gradonačelnikom Darijem Vasilićem, i to tijekom kratkih druženja koja su najprije u krčkoj, a potom i vršanskoj školi priređena 20. listopada 2022. godine, tijekom jutarnjih sati.

Ovom prigodom najmlađim školarcima podijeljen je vrijedan i nadasve prikladan poklon - edukativna slikovnica Vremenaste priče: Vjetropirasta, čiji tekst potpisuje Zoran Vakula, a ilustracije Nik Titanik. Ovom slikovnicom javnosti poznat autorski dvojac otvorio je zajednički projekt tj. seriju meteo-slikovnica Vremenaste priče kojoj je cilj mališanima približiti neke često spominjane meteorološke termine kako bi kasnije bolje razumjeli i imali koristi od meteorološke informacije, posebice u doba sve očitijih klimatskih promjena i globalnog zatopljenja. Vjetropirasta je prva od dvanaest ukupno planiranih slikovnica na temu meteorologije, namijenjenih primarno starijim vrtićkim skupinama i nižim razredima osnovne škole. Ova zanimljiva publikacija poučava o vjetru (što je to vjetar, gdje se nalazi, kakav je, služi li čemu, kakvih sve ima vjetrova…), međutim ne donosi samo uzbudljivu sliko-priču, već je djelomično i bojanka te sadrži križaljku, premetaljke i rebuse.

 

 

Osim samog upoznavanja s gradonačelnikom, zadaća ovakvih druženja, koja su sada već prerasla u tradiciju, jest osim darivanja i potaknuti mališane da se u školskom okruženju osjećaju što ugodnije. Poklon su tako primila 72 prvašića, odnosno njih 50 u Matičnoj školi Krk, raspoređenih unutar tri razredna odjeljenja (1.A - 17 učenika; 1.B - 16; 1.C - 17) i 22 u Područnoj školi Vrh, a pomoć gradonačelniku u njihovoj podijeli pružili su ravnatelj Osnovne škole Fran Krsto Frankopan Serđo Sambilić i Andreana Gluvaković, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Grada Krka. Ovo druženje, dodatno je začinjeno pokojim simpatičnim komentarom upućenim krčkom gradonačelniku koji je prvašićima pritom otkrio kako je jedan od ključeva budućeg uspjeha upravo znatiželja ili otvorenost prema otkrivanju i stjecanju novih znanja i vještina. Za uzvrat, najmlađi krčki školarci svoje su goste, kako i priliči dobrim domaćinima, počastili pjesmom!