Pluća, dinamična predstava o slalomu današnjih generacija

U program ovogodišnjih, 61. Ljetnih priredbi, 10. srpnja 2017. godine, pred solidno popunjenim auditorijem krčke Scene Zidine, uvela je nagrađivana Drama Pluća, nastala u (ko)produkciji Teatra Exit i Gradskog kazališta Sisak, a čija je režija povjerena Aidi Bukvić.
Pluća (ili u izvorniku Lungs) zanimljiv su komad jednog od najznačajnijih britanskih pisaca današnjice, Duncana Macmillana, čiji tekstovi, pa tako i ovaj, pored ostalog, propituju probleme roditeljstva, klimatskih promjena te iscrpljivanja zemljinih resursa. U središtu priče, postavljene na Sceni Zidine, našao se mladi par kojeg su vrhunski odigrali Jadranka Đokić i Amar Bukvić. Oni su - doznajemo - obrazovani, ekološki osviješteni, rade zanimljive poslove i žive u velikom gradu. Recikliraju, gledaju dokumentarce i art filmove, čitaju knjige o aktualnim političkim pitanjima, voze se biciklima i kupuju od onih koji ne izrabljuju. Ali, u isto vrijeme voze se automobilom, kupaju u kadi i ponekad ostave vodu da curi bez ikakve stvarne potrebe. U trenutku kada on predloži dijete počinju nedoumice. Može li se, uopće, planirati obitelj te ujedno biti i ekološki osviješten?! No, to je tek jedna od njihovih brojnih dilema, kojima je svjedočila krčka publika, jer sve učinjeno mora biti itekako dobro promišljeno. Ukratko, Pluća su, kako u nas, tako i na inozemnim kazališnim daskama postigla zapažen uspjeh, jer riječ je o duhovitom, emotivnom, ali i brutalno iskrenom komadu koji progovara o današnjim generacijama, njihovom  mentalnom slalomu, nesigurnostima i stilu životu. 
Dramski program Ljetnih priredbi nastavlja se već sutradan, 11. srpnja, predstavom za djecu Gospođica Neću, Scene Gorica, te 17. srpnja, komedijom Muškarci.hr, nastalom u (ko)produkciji Teatromana i Satiričkog kazališta Kerempuh.