Pleasure [in sculpture], otvorenje izložbe slovačkog kipara Pavola Šteska

Otvorenje izložbe Pleasure [in sculpture] poznatog slovačkog kipara Pavola Šteska održat će se u Galeriji Decumanus, i to u četvrtak, 21. lipnja 2018. godine, s početkom u 18.00 sati. Izložbu organizira Centar za kulturu Grada Krka.

Bogat umjetnički rad Pavola Šteska može se definirati na isti način kao što je definirano cjelokupno razdoblje povijesti čovječanstva, i to determiniranošću određenim materijalima i tehnologijama. Bronca, kamen i drvo te ostali kiparski mediji pod Šteskovom rukom pretvaraju se u bezvremene statue, reljefe i slike. Djela su to koja ne nastaju prema suvremenim, pomodarskim trendovima, već prema osobnom osjećaju autora, ne kopirajući nikoga, već se najčešće koncentrirajući na zaista visok oblikovni standard. Materijali, tehnika i način na koji se u konačnici formiraju Šteskova djela, iako govore u prilog suvremenom oblikovanju, uvijek otkrivaju patos odlika i vrlina prošlih razdoblja, zadržavajući sve drevne kiparske vrline. Jer on ih poštuje, ali i pretače u jedan novi, jedinstven oblik. Njegov rad, stoga, predstavlja sintezu supstancije i geometrijskih formi, a njegova plastika, posebice statue, ne sjede, niti ne stoje, već se uvijaju, uzdižu, skaču, lebde, čak se vješaju ili slobodno vise. Štesko ne traži nikakvo vanjsko opravdanje za svoj umjetnički rad. Niti narativno, ni ilustrativno, ni filozofsko. Jer primarna zadaća skulpture je da traje, a na taj način na trajanje je primoran čak i pokret, vibracija, uzdizanje, pad, kao i sve ono što uopće nije materijalizirano...

Pavol Štesko rođen je 1968. u Banskoj Bistrici, Slovačka. Kiparstvo u kamenu pohađao je u Umjetničkoj školi u Bratislavi, s time da nakon školovanja radio u Mađarskoj (Budimpešti), Njemačkoj (Berlini) i Italiji (Portofino), i to kao restaurator antičkih skulptura i arhitekture. Na tim je poslovima upoznao i usvojio drevno kiparsko umijeće, stekavši ujedno i sigurnost pri korištenju primordijalnih materijala poput bronce, mramora, drva ili zlata. U svojoj kiparskoj praksi Štesko se zadržava na različitim figurativnim i nefigurativnim oblicima, dok samu figuru - torzo, uzima kao najstariji kiparski fenomen uopće, poštujući, međutim, u svim svojim djelima staru mudrost i tehnike, ali istovremeno tražeći i istražujući nove pristupe. Šteskovi radovi danas se mogu naći u mnogim javnim i privatnim zbirkama u Slovačkoj i inozemstvu, a intenzivna izlagačka aktivnost dosad ga je odvela u Urugvaj, SAD, Italiju, Francusku, Srbiju, Češku i Hrvatsku. Pavol Štesko trenutno živi i radi u Banskoj Bistrici.

Izložba Pleasure [in sculpture], ostaje otvorena do 12. srpnja, a postav je moguće razgledati svakim danom (izuzev nedjelje), između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru, Centru za kulturu Grada Krka, telefonom na 051 220 041 iliti mailom na kultura@gradkrk.net.

Prilozi: