Petrit Çeku i Vokalni ansambl Antiphonus ispraćeni ovacijama

U sklopu glazbenog programa 67. Ljetnih priredbi, 20. srpnja 2023. godine, pred u cijelosti ispunjenim središtem Krčke katedrale, koncert pod nazivom Romancero Gitano izveli su gitarist Petrit Çeku i Vokalni ansambl Antiphonus kojeg čine: Anabela Barić, Monika Cerovčec, Martina Borse, Loredana Medan, Ivan Bingula, Siniša Galović i voditelj Tomislav Fačini.

Na otoku Krku, baš kao i u bujnim vrtovima Andaluzije i Granade opojno mirišu naranče i masline, ali i po vrletima udara bura kao u Asturiasu i Aragonu… Sve je to imao i ovaj program! Kroz ciklus Romancero Gitano, talijanski kompozitor Mario Castelnuovo-Tedesco, na tekstove Federica Garcie Lorce, publiku je proveo snovitim stranputicama u kojima odzvanjaju kastanjete, njište konji i teku rijeke… Čuvene španjolske narodne pjesme skladatelja Manuela de Falla otpjevalo je sedam pjevača, ispreplevši bisere renesanse, romantizma i suvremene glazbe. Dijelom programa bila je i komična ensalada La Bomba katalonskog kompozitora Matea Fleche, ali i čuvena El cant des ocells poizašla iz pera Bernata Vivancosa. Sve su to na oduševljenje krčkih poklonika klasike donijeli Antiphonus i señor Petrit Çeku, koji su iz krčke prvostolnice, naposljetku, ispraćeni ovacijama!

 

 

Vokalni ansambl Antiphonus od osnutka 2008. godine daje sve od sebe da osvoji i oduševi svoju publiku, na svim hrvatskim festivalima, u brojnim gradovima i inozemstvu, dovitljivim koncertnim programima, u rasponu od srednjeg vijeka do suvremenih autora. Madrigali, moteti, opere, pastorale, organumi, oratoriji, gregorijanika i svi mogući žanrovi luk su kojim Antiphonus, poput muzikalnog Amora, odapinje strelice u srca svoje publike. Tako su neki od programskih vrhunaca netom proteklih sezona bili Bachova Muka po Ivanu, Cavallierijevo Prikazanje duše i tijela, Purcellova Dido and Aeneas, Lametacije i Lagrime di san Pietro Lassa, knjige madrigala Monteverdija, Gesualda, Luzzaschija i Ligetija, Vespro della Beata Vergine Claudija Monteverdija, Bachovi moteti, niz hrvatskih praizvedbi i djela naručena za Antiphonus te nastupi kojima je ansambl predstavljao Hrvatsku u inozemstvu - turneje po Finskoj, Sloveniji, Srbiji i Francuskoj. Antiphonus je otvorio Muzej Apoksiomena, proslavio osnivanje Sveučilišta u Zadru, predstavio se na Dubrovačkim ljetnim igrama, vraćao se dragim prijateljima i publici na Osorskim večerima te nastupao u brojnim prigodama u Zadru, Slavonskom Brodu, i u novije vrijeme u Splitu, gdje je 2018. godine osvojio Juditu. Među sjajnim glazbenicima s kojima surađuje u svojoj koncertnoj sezoni i gostovanjima, tu su Krešimir Špicer, Dmitry Sinkovsky, Pavao Mašić, Krešimir Stražanac, Edin Karamazov, Luca Pianca, Karolina Eyck, Margret Koell, Pavle Zajcev ili Petrit Çeku.

Petrit Çeku rođen je 1985. godine u Prizrenu (Kosovo) gdje je započeo glazbeno obrazovanje s Luanom Sapunxijem. Preseljenjem u Zagreb 2002. godine nastavio se obrazovati u klasi Xhevdeta Sahatxhije, a potom i u klasi Darka Petrinjaka na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, na kojoj je diplomirao 2008. godine. Sljedeći dječački san, od 2009. do 2013. godine usavršavao se kod Manuela Barrueca na konzervatoriju Peabody u Baltimoreu (SAD). Çekuov izniman senzibilitet i ekspresivnost privukli su publiku i kritičare diljem svijeta. Gitarski kritičar Colin Cooper oslovio ga je kao solista visokih mogućnosti. Nastupao je diljem Europe i Sjeverne Amerike sa solističkim recitalima te kao solist u pratnji simfonijskih orkestara poput Simfonijskog orkestra Allentowna, Simfonijskog orkestra Baltimorea, Komornog orkestra Češke filharmonije, Orkestra državnog Hermitaža St. Petersbuga, Simfonijskog orkestra Albanske radiotelevizije te najznačajnijim orkestrima u Hrvatskoj poput Zagrebačke filharmonije, Dubrovačkog simfonijskog orkestra te Simfonijskog orkestra HRT-a. Također, redovito nastupa s poznatim ansamblom Zagrebačkih solista te Gitarskim trijom Elogio. Tijekom bogate karijere osvojio je devet prvih nagrada na međunarodnim gitarskim natjecanjima, među kojima se izdvajaju natjecanje Christopher Parkening u Malibuu (2012., SAD), Schadt u Allentownu (2011., SAD), Maurizio Biasini u Bologni (2011., Italija) te natjecanje Michele Pittaluga u Alessandriji (2007., Italija). Çeku je prvu studijsku ploču objavio 2008. godine za američku diskografsku kuću Naxos. Iste je godine nagrađen godišnjom nagradom Mladi glazbenik godine koju dodjeljuju Zagrebačka filharmonija i Hrvatska poštanska banka. Također, 2005. godine dobio je nagradu Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži te osvojio natjecanje Ferdo Livadić koje se održava u sklopu festivala Samoborska glazbena jesen. Njegova izvedba svih Bachovih suita za violončelo u transkripciji za gitaru Valtera Dešpalja objavljena je početkom svibnja 2016. godine u izdanju španjolske kuće Eudora. Petrit Çeku svira na gitari američkog graditelja Rossa Gutmeiera.

Sljedeće poglavlje glazbenog programa ovogodišnjih Ljetnih priredbi na redu je već 27. srpnja kada će, s početkom u 21.30 sati, na Sceni Zidine, program pod nazivom Flamenco, zajednički izvesti gitarist Teo Mandžuka te plesačica, pjevačica i udaraljkašica Maria Keck. Ovaj zanimljivi duo publici će donijeti seriju autorskih kompozicija inspiriranih flamencom koje će ispreplesti tradicionalnim primjerima tog uzbudljivog glazbenog žanra kojeg karakteriziraju snažan, ritmički ton (toque), praćen izražajnom pjesmom (cante), a često i strastvenim plesom (baile).

 

 

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.

  • 1
  • -
  • 2