Petnaest kandidata iz Primorsko-goranske županije bori se za nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske

Čak petnaest kandidata iz Primorsko-goranske županije ove se godine natječe za nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske ili Sunflower Award.

Povjerenstvo Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo ovih je dana posjetilo i evaluiralo prijavljene kandidate, a da se ruralni turizam razvija u dobrom smjeru dokazuje i veliki broj prijava iz naše županije. Dodjela spomenutih nagrada održat će se između 27. i 30. travnja 2022. godine u cavtatskom hotelu Croatia, i to u sklopu 5. međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu.

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju: turistička seljačka (obiteljska) gospodarstva, tradicijska (ruralna) domaćinstva, tradicijska (ruralna) gastronomija, vinski turizam, craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti te projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka. Ova akcija predstavlja jedinstvenu platformu za ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost, omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva. Veliki interes za ovo tradicionalno natjecanje, koje se priređuje već devetu godinu, demonstrira i broj od 138 prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske.

Kandidati za ovogodišnji Suncokret s otoka Krka su Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Gršković Jasminka i projekt Camino Krk koji podrazumijeva (sve)otočnu kružna ruta, ukupno dugu više od 150 kilometara, koja prati infrastrukturu postojećih pješačkih staza, a čija se početna točka nalazi u gradu Krku, dok je završna u naselju Kornić, preciznije u župnoj crkvi posvećenoj sv. Jakovu apostolu.

Ostali kandidati iz Primorsko-goranske županije su: Mirta d.o.o., Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana, projekt Turističke zajednice Općine Matulji - One su hodile, Udruga Brsečki Česan, Kaubojsko selo Roswell, Posjetiteljski centar Stara Sušica, Suza TB d.o.o., Medun fest, Udruženje Vina Kvarner, projekt Komunalno-trgovačkog društva Fužine d.o.o. - Ispraćaj stare, doček nove godine u podne, Etno hotel Balatura, Obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Villa Plasa i Obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Patricija Rumac.