Parovi demonstrirali najrazličitije aspekte muško-ženskih odnosa

Na Sceni Zidine, u sklopu dramskog programa 62. Ljetnih priredbi, 30. srpnja 2018. godine, pred dupkom punim auditorijem, odigrana je još jedna uspješnica zagrebačkog Teatra Gavran, i to komična drama Parovi, čije je glumce krčka publika i ovog puta ispratila glasnim aplaudiranjem.

Zbog svoje slojevitosti Parove možemo smatrati najambicioznijom predstavom Teatra Gavran u proteklih 15 godina, čija radnja započinje s tri para što se nalaze u posve različitim životnim situacijama, a susreću se u vrijeme ljeta, u zajedničkim prostorima kuće za odmor najstarijih supružnika, koji svoje apartmane iznajme nešto mlađem paru i novopečenim zaručnicima. Tako, u zaista dinamičnoj izvedbi, kreće upoznavanje protagonista šest međusobno isprepletenih priča, a kako su svakom glumcu povjerene četiri uloge, čak 24 lika uspiju nam demonstrirati najrazličitije tipove i aspekte muško-ženskih odnosa, od zaljubljenošću zaslijepljene mladosti, preko bračnih kriza u srednjim godinama s oprečnim ishodima, pa sve do tragičnih završetaka ili ljubavne sreće pronađene u trećoj životnoj dobi. Majstorski dijalozi koji su pritom razvijeni i zaista upečatljivi karakteri nekog su uspjeli nasmijali, nekog rasplakali, ali nikoga nisu ostavili ravnodušnim. U ovoj predstavi aktualne tematike na svoje su glumačke vještine, pod redateljskom palicom Roberta Raponje, ukazali Ana Vilenica, Mladena Gavran, Ivan Glowatzky, Ivica Jončić, Jakov Gavran i Sara Moser. Izrada zanimljive mobilne scenografije i kostimografije povjerena je Jasmini Pacek, izbor glazbe Nevenu Zebiću, dok je scenski pokret osmislila Sanela Janković Marušić, a svjetlo oblikovao Mario Vnučec. Predložak po kojem su kreirani Parovi, a kojeg potpisuje naš najpoznatiji dramatičar i romanopisac Miro Gavran, dosad je premijerno odigran u Litvi i Makedoniji, a od kraja 2016. konačno je dostupan i hrvatskim gledateljima.

Dramski dio 62. Ljetnih priredbi nastavlja se već 06. kolovoza gostovanjem Zijaha Sokolovića, koji će predstaviti (svoju) životnu komediju CABAres CABArei, dok je 13. kolovoza na redu hvaljena satirička komedija Za umrijet od smijeha, nastala u (ko)produkciji Kazališta Planet art i Teatra Rugatino.