Paljenjem lampiona krčki srednjoškolci obilježili Dan sjećanja na Vukovar

I ove godine, 18. studenog, u povodu 23. obljetnice stradanja Vukovara, učenici krčke Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir i njihovi profesori upalili su lampione u obliku vukovarskog vodotornja izrazivši tako duboko poštovanje spram svih stradalnika i žrtava Grada Heroja.

Te su lampione najprije zajednički postavili pred zgradu škole, a potom na glavni gradski trg, oko tamošnjeg zdenca. Ovogodišnjem paljenju svijeća uz sjećanje na žrtvu koju je u Domovinskom ratu podnio Vukovar iznova je pridružena i humanitarna vrijednost. Naime, lampioni u obliku tog poznatog simbola žrtve čiju je proizvodnju inicirao mladi kreativac Vedran Barić, naručeni su upravo iz Vukovara, a dio sredstava kojim su plaćeni bit će doniran u humanitarne svrhe, i to za potrebe Vukovarskih leptirića - udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju. Na taj način, svakim kupljenim i zapaljenim vukovarskim lampionom dao se prilog pamćenju slavne prošlosti Grada Heroja, ali i doprinijelo boljoj budućnosti Vukovaraca koji su ipak njegovo najveće svjetlo.
Prije dvadeset i dvije godine, 18. studenog 1991., nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, u Vukovaru je prestao otpor hrvatskih branitelja. Hrvatski sabor 29. listopada 1999. godine donio je Odluku o proglašenju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara kako bi se dostojanstveno i primjereno odala počast svim sudionicima obrane Vukovara, danas grada simbola hrvatske slobode.