Otvoreno treće pristanište u luci Valbiska

Župan Zlatko Komadina i Zdenko Antešić, zamjenik ministra pomorstva, prometa infrastrukture simboličnim presijecanjem vrpce, 24. srpnja 2014. godine, otvorili su treće pristanište u luci Valbiska, zajednički projekt Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture, Primorsko-goranske županije i Županijske lučke uprave Krk ukupno vrijedan 15,6 milijuna kn.

Svečanom otvorenju među brojnim uzvanicima i ravnateljima županijskih lučkih uprava prisustvovali su gradonačelnici i načelnici jedinica lokalne samouprave otoka Krka, Raba i Cresa uz direktore tamošnjih turističkih zajednica.
Radovi na trajektnom pristaništu Valbiska započeli su 2012., a završili početkom srpnja ove godine, s time da je izvedena dogradnja koja obuhvaća obalu i plato pristaništa površine 3.521 m2, što podrazumijeva dogradnju veza 1 u ukupnoj dužni od 101,35 m te izgradnju veza 2 s rampom širine 20 m i gatom dužine 63,2 m. Temeljem glavnog i izvedbenog projekta kojeg potpisuje riječka tvrtka Stabilnost radove je provelo Građevinsko poduzeće Krk.
Valbiska s trećim pristaništem tako postaje trajektno središte za sve naše turističke otoke, i to uz otvorenu  mogućnost za proširenje s četvrtim kada se ostvari više turističkog prometa, istaknuo je na početku župan Zlatko Komadina. 
Od ukupne vrijednosti investicije Ministarstvo je participiralo sa 7,6 milijuna kn, Primorsko-goranska županija s 2 milijuna kn, dok je preostali iznos osigurala Županijska lučka uprava Krk.
Valbiska je najjače sjevernojadranska trajektna luka po prijevozu vozila i treća po prijevozu putnika, a ovom investicijom omogućilo se da trajekti na državnoj trajektnoj liniji Valbiska - Lopar imaju svoje pristanište, dok brodovi Jadrolinije mogu nesmetano prometovati, kazao je Anđelko Petrinić ravnatelj Županijske lučka uprava Krk. 
Zamjenik ministra Zdenko Antešić izrazio je zadovoljstvo uspješnom suradnjom s Primorsko-goranskom županijom i Županijskom lučkom upravom Krk, dodajući kako organizacija upravljanja pomorskim dobrom na otoku Krku može poslužiti kao primjer. 
Otvorenjem trećeg pristaništa u luci Valbiska ubrzat će se protok turista prema najvećim kvarnerskim otocima, a kako navodi župan, radi se tek o jednom u nizu projekata obnove trajektinih pristaništa na području Primorsko-goranske županije. U posljednjih deset godina obnovljena su pristaništa Porozina i Merag na Cresu, Mišnjak i Lopar na Rabu, uređena infrastruktura na pomorskom dobru na otocima, zatim rive u Bakru, Crikvenici, Klenovici, Lošinju, Susku, Iloviku, Cresu i Belome. Pokrenut je projekt uređenja luke Opatija. U suradnji s jednicama lokalne samouprave, u sufinanciranje izvanlučkog područja uloženo je više od 20 milijuna kn. Od osnivanja, 1999. pa sve do 2013. godine za projekte Županijske lučke uprave izdvojeno je ukupno 230 milijuna kn od čega je Ministarstvo uložilo 71 milijun kn, Primorsko-goranska županija sa Županijskom lučkom upravom 121 milijun kn, a jedinice lokalne samouprave 26 milijuna kn.