Otvorenje izložbe U paklu su zvijezde ravnodušno sjale povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta

U zajedničkoj organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka i Centra za kulturu Grada Krka, obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta održat će se u krčkoj Galeriji Decumanus, u petak, 27. siječnja 2023. godine, kojom prigodom će, u 18.00 sati, biti otvorena izložba U paklu su zvijezde ravnodušno sjale. Postav će združiti slikarske i literarne radove Svetlane Volarić, kao i radove učenika Osnovne škole Fran Krsto Frankopan Krk.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta počevši od 2005. godine, sukladno odluci Ujedinjenih naroda, svake se godine obilježava 27. siječnja, sa zadaćom očuvanja sjećanja na žrtve Holokausta, kao i poticanja razvoja obrazovnih programa o genezi i povijesti Holokausta, čime se želi pokazati odlučnost u pomaganju sprečavanja čina genocida u budućnosti.

Ovim postavom kojim će dominirati potresni slikarski portreti Svetlane Volarić inspirirani njezinim logoraškim danima, na simboličan se način odaje počast svim otočankama i otočanima (ali i ostalim žrtvama) koji su svoje živote izgubili u talijanskim i njemačkim konclogorima, educirajući, pritom, mlade o opasnostima pojedinih ideologija koje su u jednom povijesnom trenutku, i ne toliko davnom, rezultirale sramotnim Holokaustom.

Izložba U paklu su zvijezde ravnodušno sjale javnosti će biti dostupna sve do 16. veljače, svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati ili uz prethodnu najavu Centru za kulturu Grada Krka telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.

 

 

Slikarica i književnica Svetlana Volarić intenzivnije se započinje baviti slikarstvom nakon smrti oca, slikara, rodom iz Vrbnika. Završila je likovni smjer na VPŠ u Zagrebu. Upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani i Filozofski fakultet u Zagrebu, no udajom je prekinula studije. Izdala je dvije knjige i surađivala s različitim časopisima. Slikala je i izlagala samostalno te s Grupom '69., u zemlji i inozemstvu. Slikanjem i pisanjem progovarala je o otoku Krku, njegovim krajolicima, ljudima, ženama te ratnim zbivanjima i miru. Koristila se svim slikarskim tehnikama jer je zanat savladala još uz oca.