Otvorenje 64. Ljetnih priredbi: Mak Murtić i Mimika orkestar

U povodu otvorenja 64. Ljetnih priredbi, u petak, 10. srpnja 2020. godine, u Frankopanskom kaštelu (Trg Kamplin), s početkom u 21.30 sati, koncertni program pod nazivom Hram mora iliti Altur mur u prijevodu na veljotski jezik, premijerno će predstaviti Mimika orkestar vođen skladateljem i multiinstrumentalistom Makom Murtićem. Ulaz je slobodan!

Altur mur novi je projekt Mimika orkestra koji će svoj početak doživjeti upravo na otoku Krku, ujedno i mjestu koje je skladatelja Murtića inspiriralo da napiše jedinstveno glazbeno-scensko djelo povezano s mediteranskim identitetom i kulturom. Kako se u njegovom prethodnom glazbenom projektu posvećenom staroslavenskim pogrebnim ritualima i praćenom albumom Divinities of the Earth and the Waters mogu prepoznati elementi slavenske, ali i grčke, turske te krčke tradicijske glazbe, ovim se projektom Murtić upustio u dublje istraživanje ovdašnjeg glazbenog nasljeđa, a na što su ga potaknule i dugogodišnje suradnje s glazbenicima i ostalim umjetnicima koji dijele inspirativan prostor Mediterana.

Okosnicu koncepta ovog projekta čine apstrahirani (fiktivni) višegodišnji, pa čak i višestoljetni razgovori vođeni u prostoru zatvorenog atrija, zamišljenog kao svojevrsni hram ili poprište socijalnih interakcija članova jedne imućne obitelji, njihovih najbližih prijatelja i suradnika. Tijekom godina, odnosno stoljeća tim zamišljenim prostorom prošli su mnogi ljudi ostavljajući ondje dragocjene informacije iz vanjskog svijeta. No njegovi stalni obitavatelji, glavni protagonisti, koji s jedne strane ukazuju na spektar ljudskih emocija, a s druge simboliziraju civilizacijom određene društvene strukture, tako konstruiraju specifična viđenja različitih događanja i društvenih mijena koje ih okružuju, unatoč tome što s njima nikada nisu u izravnom kontaktu.

Mimika orkestar osnovali su Mak Murtić i vokalistica Maja Rivić u Londonu, 2010. godine. Ovaj multikulturalni ansambl danas djeluje na internacionalnoj glazbenoj sceni bilježeći nastupe na brojnim etabliranim i svjetski poznatim festivalima. Ansambl, kojeg čine neki od najpriznatijih klasičnih, jazz i progresivnih glazbenika, dosad je objavio četiri albuma (From Scratch to Structure, A Place Glowing a Brilliant Red, Singl Forgiveness Day, Divinities of the Earth and the Waters) na kojima je zabilježena jedinstvena fuzija neofolka, psihodelije, jazza te orkestralne i elektronske glazbe.

Mak Murtić rođen je u Zagrebu 1988. godine. Za klasičnu, jazz i suvremenu glazbu počeo se zanimati još tijekom svojih gimnazijskih dana kada kreće s učenjem tenor saksofona, gitare, bas gitare i klavira. Nakon upisa na zagrebački studij arhitekture aktivno se počinje baviti kompozicijom te osniva svoj deseteročlani glazbeni kolektiv. Kasnije surađuje i s drugim sastavima, a naposljetku upisuje londonski Middlesex University. Murtić trenutno živi na relaciji Zagreb - London gdje vodi Mimika orkestar. Pored toga, svira s bendovima Antenat, Živa Voda, Demoler i Truth≠Tribe (Pravda≠Plemja), a skladbe piše za razne sastave, kampanje, filmove i predstave.

S obzirom na trenutne epidemiološke prilike, organizatori mole da se ulaznice za koncerte preuzimaju u Galeriji Decumanus, J. J. Strossmayera 2 (stari grad), unutar njezinog redovnog radnog vremena, od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata, a sve kako bi se izbjeglo stvaranje gužvi na blagajni (tj. ulazu) Frankopanskog kaštela. Također, potrebno je voditi računa o tome kako će broj ulaznica biti ograničen s obzirom na smanjeni broj mjesta, radi provođenja epidemioloških mjera. Publici se preporučuje nošenje zaštitnih maski uz obvezno poštivanje socijalne distance, i napomenu kako će se gledalište otvarati čak 45 minuta prije početka programa.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.