Otvorena izložba putopisne fotografije šestero krčkih planinara

U Galeriji Decumanus, 08. prosinca 2016. godine, otvorena je izložba pod nazivom Od Obzove do Gran Paradisa koja otkriva uspjele fotografske bilješke šestero članova Planinarskog društva Obzova, i to redom Damira Ropca, Dragana Nišlera, France Chopinet, Ibra Veletanlića, Marijane Kirasić Nekić i Stjepana Janekovića.

Izložbu je pred okupljenim kolegama i u društvu preostalih autora otvorio Dragan Nišler, istaknuvši kako krčki postav predstavlja treću u nizu fotografskih izložbi članova Planinarskog društva Obzova, na temu planinarenja i slikovitih planinskih pejzaža koji zovu da ih se obiđe i u njima svim čulima uživa. Izbor je to iz serije radova nastalih u posljednjih nekoliko godina uhvaćenih tijekom planinarskih izleta i pješačkih tura što ih redovito, na mjesečnoj razini, organizira krčko planinarsko udruženje. Šest izložbom zastupljenih autora, tumači Nišler, predstavlja šest osobnosti, točnije različitih pristupa istoj zadaći - putopisnom dokumentiranju pomno odabranih motiva ili drugim riječima njihovoj fotografskoj interpretaciji. Dok je dio autora tako fokusiran isključivo na detalje - stijene (često prekrivene snježnim pokrivačem), vegetaciju, ali i bogatu faunu - ostatak donosi panoramske prikaze krajolika, koncentrirajući se, s jedne strane, na ljude i (planinarsku) akciju, a s druge na veličanstvenu monumentalnost ambijenta. Međutim, ono što je svim krčkim foto-kroničarima zajedničko jest nastojanje da svjetlopisom pokušaju ovjekovječiti zanimljive i lijepe trenutke koji već u sljedećim sekundama podliježu sudbini promjene. Tematski gledano, zaključuje Nišler, izložene bi fotografije spadale u kategoriju dokumentarne, jer ipak se radi o bilješkama s planinarskih pohoda, međutim jedan značajan dio postava nadilazi prosjek, što znači da prestaje biti puko dokumentiranje stvarnosti, pozivajući promatrača na aktivnu komunikaciju - svojom likovnošću i promišljenom porukom!
Izložba Od Obzove do Gran Paradisa, kojoj su podršku pružili Centar za kulturu Grada Krka i Općina Baška, ostaje otvorena do 18. prosinca, a postav je moguće razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati.