Otvorena izložba Ispod i iznad - mape i karte oceana i svemira Siniše Reberskog

Neformalnim druženjem s okupljenima u krčkoj Galeriji Decumanus, 28. kolovoza 2015. godine, otvorena je izložba Ispod i iznad - mape i karte oceana i svemira svestranog zagrebačkog kaligrafa, slikara i grafičara Siniše Reberskog.

Druženju su pored autora također nazočile kustosica izložbe Višnja Slavica Gabout i ravnateljica krčkog Centra za kulturu Maja Parentić.
Kreativni umjetnički proces Siniša Reberski, navodi u predgovoru kataloga Gabout, uvijek shvaća kao uzbudljivo putovanje u svijet priča i vizualnih doživljaja. Sve kod njega počinje pričom. Ona sve pokreće, njome on intrigira maštu i zaokuplja um… A on je znalački slikopričalac, uz to lirik i zaneseni sanjar, pritom maštoviti kartograf-slikar, a iznad svega majstor-kaligraf, koji se suvremenim likovnim zapisom izražava na kartografski način. Združujući tehnike (ovdje mrljastu, ali zvonku i transprentnu, akvarelnu boju i profinjeni kaligrafski pismocrtež), govori o želji za plovidbom oceanima i svemirom. Njegovo inspiracijsko polazište zato su plavetna morska prostranstva s imaginarnm ozemljem i astralni beskraji svemira s imaginarnim, zamišljenim planetarnim događajima. Sve je na tim kartama i mapama sazdano od stvarnoga i izmaštanoga; od nekad negdje viđenoga i od percepcijski prerađenoga, što u konačnici daje dojam jedne nove, metafizičke zbilje; novih svjetove u kojima se prostorne udaljenosti gube, a vrijeme otkucava svemirskim kronometrom, pa ne znamo je li to što gledamo daleka prošlost, ili daleka budućnost. Elementi prirode - mora, oceana, svemira i sazviježđa, inače prostorno opipljivi, trodimenzionalni i tvarni, tu su transformirani u nešto snovito, nestvarno - i mitsko; u motive nekog fantastičnog svijeta iz jedne druge dimenzije. A možda su to i prikazi unutarnjeg mentalnog pejzaža, zaključuje Gabout!
 
Katalog izložbe [.pdf]
 
Nakon predstavljanja portretne fotografije Piera Pazzija i nakita Diane Sokolić, ova treća, ujedno i posljednja, u nizu izložbi iz ciklusa Linking[art] ostaje otvorena do 17. rujna, a postav je moguće razgledati od utorka do subote između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 21.00 sat, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru, Centru za kulturu Grada Krka telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net. Nova serija izložbi čijim autorima polazi za rukom promijeniti/redefinirati poimanje primijenjenih umjetnosti, u sklopu Linking[art] inicijativa, biti postavljena i naredne godine.