OtpisaNE - priča inspirirana sudbinama bliskoistočnih migranata

Što kad vam kći u kuću dovede imigranta? Pitanje je to od kojeg kreće zaplet komedije OtpisaNE koju je krčka publika, u sklopu dramskog programa 62. Ljetnih priredbi, imala prilike pogledati u interijeru osnovnoškolske sportske dvorane (zbog vremenskih prilika izmještene sa Scene Zidine), i to 16. srpnja 2018. godine.

Riječ je predstavi čiju režiju potpisuje Nikola Zavišić, nastaloj prema tekstu Renata Baretića, a kreiranoj u (ko)produkciji Kazališta Moruzgva i Gradskog kazališta Scena Gorica, čemu treba pridodati i činjenicu kako je praizvedba zabilježena u listopadu prošle godine.

Nizom komičnih, često crnohumornih situacija, glumačka ekipa koju čine naša poznata glumačka imena - Ksenija Marinković, Ecija Ojdanić, Erna Rudnički i Slavko Sobin - donijela je, zapravo toplu, priču o sirijskom imigrantu koji spletom nesretnih okolnosti doslovno uleti u živote triju žena - ksenofobne i intimno razočarane Snježane, njezine altruistične i poduzetne kćeri Hrvojke te dokone susjede, zavodnice Milke. Sve tri na neki njima svojstven način pokušaju pomoći Hassanu, sirijskom prognaniku i bivšem beogradskom studentu medicine u njegovoj potrazi za majkom i sestrama. No, opterećene vlastitim strahovima, predrasudama, ambicijama i manama, često ga dovode u neugodne, pa čak i apsurdne situacije.

Iako je priča zapravo inspirirana tužnim sudbinama bliskoistočnih migranata, ona je serijom komičnih situacija puno više progovorila o nama samima - našim strahovima i nepovjerenju prema drugima i drugačijima, našim predrasudama, manama, žudnjama, ambicijama, parazitizmu, ali na kraju ipak i o čovječnosti, prihvaćanju, solidarnosti i prijateljstvu. Kako je jednom prilikom istaknuo sam redatelj, glavne protagonistkinje na kraju ipak uspiju dokazati da još imaju razloga za život, da mogu mijenjati sebe i svijet oko sebe nabolje, te da još uvijek nisu OtpisaNE.

Ova aktualna komedija Renata Baretića, koja je u nešto više od pola godine od svoje premijere oduševila publiku diljem Hrvatske, što potvrđuje brojka od 15.000 gledatelja u prosjeku svih izvedbi, upjela je dobro nasmijati i okupljene otočane, koji su dobro raspoloženi glumački ansambl, što se dvaput vraćao na scenu, ispratili uz odobravanje i glasno aplaudiranje.

Dramski dio 62. Ljetnih priredbi nastavlja se već 23. srpnja komedijom Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto KNAP teatra, dok se 30. srpnja očekuje gostovanje Teatra Gavran, i to hit-komedijom Parovi.