Otok Krk dobio Plavu vreću

Plava vreća (ili Blue Bag) promocijska je i ekološka akcija koja povezuje ljude dobrih namjera oko zajedničkog problema kojeg možemo riješiti jedino zajedničkim djelovanjem.

Odgovornost za naplavine koje more nanese na obalu dijelimo svi, prema tome udruživanjem turističke industrije (kao sponzora) i turista (kao volontera) može se napraviti mnogo, ako svaki dionik preuzme barem dio odgovornosti. Sponzori i volonteri tako postaju ključne karike u lancu Plave vreće s ciljem da našu obalu učine što ljepšom, a uklanjanjem neuglednih i štetnih naplavina ujedno se odašilje poruka - ovdje djeluje čovjek!
Ovog će ljeta tako turistima i posjetiteljima otoka Krka biti pružena prilika da uz obalu, gdje se odmaraju i kupaju, sakupe naplavine, a za svaku sakupljenu vreću mogu računati na nagradu koju im tom prilikom dodjeljuju sponzori, turistički subjekti koji se ovim putem reklamiraju, ujedno pomažući realizaciju projekta. 
U Plavu vreću prikupljaju se plastične i staklene boce, komadi plastike, gume, stiropora, konopa, obuća, tkanine, drvene prerađevine poput iverice ili ljepenke te dijelovi namještaja ili strojeva, dok se ne prikuplja prirodno drvo (grane ili debla), lišće morskih cvijetnica i osušene alge, krupne naplavine i otpad neodgovorno ostavljen na obali te smeće koje je nastalo na kopnu.
Prema tome, od potencijalnih volontera, kao ekološki osviještenih posjetitelja plaža očekuje se da najprije kod sponzora (čiji su prostori označeni prepoznatljivim plavim logotipom) preuzmu Plavu vreću, zatim da sebe i vreću ragistriraju u sustav putem SMS-a ili Internta - QR kôdom, istu napune naplavinama, odlože je u poseban kontejner ili stanicu POSAM-a te po primitku potvrde o uspješno pristigloj vreći, odaberu jednu od brojnih raspoloživih nagrada! Nagrade su jedinstveni proizvod ili usluga sponzora, prema kojima se kasnije nema nikakvih obveza. Ako volonter nije u mogućnosti iskoristiti nagradu, može je putem kôda proslijediti nekom drugom ili odabrati dotaciju donatora koji novčano pomažu društveno korisne projekte. Osim toga, svoju aktivnost volonteri mogu popratiti kratkom pričom u slici i riječi, a onaj najvrijedniji s najviše sakupljenih vreća, kao i onaj koji napravi najbolju priču, biti će po završetku turističke sezone, odnosno završetku akcije, posebno nagrađen. 
Ovu hvalevrijednu akciju Udruga Obala naših unuka organizira u suradnji s Turističkom zajednicom otoka Krka, Trgovačko-komunalnim društvom Ponikve eko otok Krk te brojnim sponzorima. Više o samoj akciji, uz popis sponzora i nagrada, pronađite na službenoj Internet stranicama inicijative Plava vreća!