Odsviran Prvomajski inkubator

Ovogodišnje izdanje, sada već tradicionalne, manifestacije Prvomajski inkubator održano je 01. i 04. svibnja 2013. godine na prostoru boćališta Sportsko-rekreativnog centra Josip Uravić Pepi, a u odnosu na prethodna obilježavanja Međunarodnog praznika rada, donijelo je nekolicinu novina.

Osim izmještanja festivalskog programa s plaže Plav, novost je i njegov nešto drugačiji koncept. Naime, ovo poznato prvomajsko događanje, ove je godine zamišljeno kao dvodnevna manifestacija, s time da se novost krije u prvome dijelu programa organiziranom 01. svibnja, i to pod imenonom Prvomajski šušur. Riječ je o gotovo cjelodnevnoj sportsko-zabavnoj inicijativi kojoj je zadaća na jednom mjestu okupiti različite generacije, posebice one srednje i starije. Tako su na krčkom boćalištu premjerno organizirani prvomajski boćarski i kartaški turniri, a okupljene su tom prigodom zabvljali pjevački entuzijasti Doma Mali Kartec - Klapa Nono te Duško Jeličić i Bonaca.
Program je u nešto drugačijem, za sam festival karakterističnijem tonu, nastavljen 04. svibnja, najprije smotrom krčkih demo bendova koji su posjetiteljima tijekom popodnevnih sati demonstrirali različitost, ali i kvalitetu, lokalne demo scene. U ovome dijelu programa svirali su Brain Production, Drunken Monkeysi, Bubamara i Zmajevi. Inkubator je nastavljen natjecanjem tijekom kojeg su svoje glazbene vještine predstavili finalisti natječaja usmjerenog ka domaćim demo snagama autorskog izričaja. Nakon jednomjesečne potrage finalistima natjecanja proglašeni su Garage in July, Merfolk, Šta ima? i Zli man. O pobjedniku festivala, kao i predthodnih godina, uz publiku, odlučivao je i stručni žiri, odnosno predstavnici studija u kojem je prvoplasirani Šta ima? dobio priliku snimiti pjesmu. Završni dio festivala, kao i inače, bio je rezerviran za headlinerse, ovoga puta energične rockere Cojones, plesne post-grungere Go No Go te DJ Yesha, jedno o zanimljivijih imena domaće klupske scene koji u setovima spaja drum’n’bass, trap, dubstep, grime, house, deep house, future garage i uk bass. 
Organizatori Prvomajskog inkubatora, inače članovi Udruge demo bendova grada Krka, ističu kako su ovakvim nešto izmijenjenim programom u prvi plan htjeli izvući proslavu Praznika rada često obilježenu zajedničkim druženjem pripadnika različitih generacija. Okupljajući na taj način još više posjetitelja ovaj rock festival došao je korak bliže široj publici koja se dobrom provodu prepustila uz kvalitetnu glazbenu kulisu.
Udruga demo bendova grada Krka, osnovana je 2010. godine s ciljem poticanja mladih, i onih nešto starijih, na razvijanje glazbenog izražavanja i stvaranje nove glazbe. Osim Prvomajskog inkubatora udruga organizira još dva uspješna glazbena festivala - Kvirin'n'Bass i Evo ti pa slušaj.