Održano gradsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa

Osnovna škola Fran Krsto Frankopan Krk prošlog je vikenda, 15. ožujka 2014. godine, bila domaćin školskog, odnosno gradskog natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križe koje je okupilo osam ekipa podmlatka (od 11 do 14 godina) iz Omišlja, Malinske, Punta, Dobrinja i Vrbnika.

U polusatnom činu otvorenja okupljenim natjecateljima sreću je najprije poželio ravnatelj krčke osnovne škole Serđo Samblić, a potom i predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Krk Antun Lončar, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Marinka Margan te naposlijetku ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Krk Marijana Jakominić. Svoje su pjevačke i plesačke vještine pritom demonstrirali članovi i članice Dječjeg pjevačkog zbora Mići Boduli i Plesne skupine Povero Keko.
Ekipe koje su sudjelovale na ovom natjecanju bile su sastavljene od pet članova (uz jednu rezervu) što su ih prethodno odabrali njihovi vođe, a natjecalo se pod zaporkama. Sadržaj samog natjecanja obuhvaćao je provjeru znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima, kao i provjeru vještina iz pružanja prve pomoći. Za svaku od tih kategorija bilo je utvrđeno ukupno šest radnih pozicija za provjeru teorijskih, odnosno praktičnih znanja. Najspremnijom, ujedno i najspretnijom ove se godine pokazala ekipa Glavni na terenu (90,35), Područne škole Vrbnik koja će svoja znanja, 05. travnja, demonstrirati na međužupanijskom natjecanju što se održava u Crikvenici. U ukupnom poretku, svoje su mjesto u samom vrhu također zaslužile ekipe Nutella (89,13), Područne škole Omišalj te Genijalci (88,96), Područne škole Vrbnik.
Organizaciju ovog školskog, odnosno gradskog natjecanja zajednički potpisuju Hrvatski Crveni križ, Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Agencija za odgoj i obrazovanje te Gradsko društvo Crvenog križa Krk. Ove su godine prijevoz učenika na mjesto natjecanja sponzorirala sva otočna dvobrovoljna vatrogasna društva te krčki Dom za starije i nemoćne osobe Mali Kartec.