Održan zajednički nastup Ansambla Antifonus i Edina Karamazova

Glazbeni program ovogodišnjih Ljetnih priredbi nakon dvaju koncerata vezanih u srednjovjekovno glazbeno nasljeđe, i to onih ansambala Collegium pro musica sacra i Dialogos, nastavljen je, 15. srpnja 2013. godine, zajedničkim nastupom zagrebačkog Antifonusa i Edina Karamazova, lutnjista i gitarista svjetskog glasa.

Krčkoj publici okupljenoj u Frankopanskom kaštelu, Vokalni ansambl Antifonus specjaliziran za izvođenje rane glazbe i Edin Karamazov, predstavili su dio bogatog korpusa renesansnog glazbenog nasljeđa, izvodeći djela poznatih europskih, ali i skladatelja s ovih prostora: Jeana Moutona (Nesciens Mater), Josquina des Preza (Mille Regretz), Tomasa Luisa de Victorie (Ave Maria a 8), Francescoa Spinacinoa (Pavana alla Spagnola), Giovannija Pierluigija da Palestrine (Stabat Mater), Franciscusa Bossinensisa (Ricercari) i Ivana Lukačić (Quam pulchra es).
Članovi Ansambla Antifonus (Ana Lice i Marta Lončar, soprani; Martina Borse i Monika Cerovčec, alti; Ivan Bingula i Siniša Galović, tenori; Leon Košavić i Tomisalv Fačini, basi), kojeg uspješno vodi dirigent Tomislav Fačini, iskristalizirali su se tijekom dugog procesa zajedničkog muziciranja u različitim sastavima. Od samog osnutka 2008. godine, ansambl je nastupao na Glazbenim večerima u sv. Donatu, Ljetnom festivalu u Rovinju, Dobronićevim večerima u Jelsi, Festivalu Baromus u Rovinju, sezoni komornih i vokalnih koncerata u Rijeci i Zagrebu, a osim niza samostalnih koncerata, snimio je tri programa za Hrvatsku radio televiziju. Antifonus redovito nastupa na koncertima diljem Hrvatske, i to pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.
Edin Karamazov etablirani je lutnjist i gitarist čiji popis suradnji sadrži mnoga poznata imena, poput Hilliard Ensemblea, Hesperiona XX, s time da je vjerojatno najzapaženija ona sa Stingom, i to na hvaljenom albumu Songs from The Labyrinth, Music by John Dowland. Zagovornik novog, rijetkog i neobičnog, Karamazov slijedi jedinstvenu umjetničku viziju, sjedinjujući duh odvažnog istraživanja s namjerom neprstanog širenja granica tehnike sviranja i repertoara za gitaru i lutnju.