Održan 9. Županijski festival sportske rekreacije osoba starije životne dobi

Deveto izdanje Županijskog festivala sportske rekreacije osoba starije životne dobi, 01. listopada 2013. godine održano duž sportskih terena krčkog Doma za starije i nemoćne osobe Mali Kartec, i ove su godine obzirom na zavidnu infrastrukturu i dokazanu srdačnost, ugostili  djelatnici i korisnici spomenute krčke ustanove.

Ovogodišnji festival okupio je gotovo 700 sudionika, a zajedno s njihovim pratiteljima te predstavnicima brojnih udruga i ustanova koje pružaju skrb osobama starije životne dobi, u krčkom se domu i njegovoj okolici zabavljalo i natjecalo gotovo tisuću ljudi za koje se slobodno moglo reći da su sve, samo ne stari! Naime, manifestacija koju u svojstvu glavnog organizatora i pokrovitelja potpisuje Primorsko-goranska županija još je jednom dokazala kako se među umirovljenicima krije mnogo radosti, snage i životne energije koju, prema riječima krčkog gradonačelnika Darija Vasilića, samo treba prepoznati, potaknuti i usmjeriti aktivnostima koje zatim poteku same od sebe. 
Manifestacija čiji se sudionici i ove godine ugošćuju povodom Međunarodnog dana starijih osoba, naglasio je ravnatelj Malog Karteca prof. Mladen Pokrajčić, najbolja je potvrda da se rad, trud i ulaganja u osmišljavanje, organizaciju i provedbu aktivnosti sporta i rekreacije osoba starije životne dobi isplate, i to ne samo kroz nemjerljive efekte bolje socijalizacije umirovljenika i podizanja kvalitete njihova društvenog života. Naime, koristi od aktivnosti što se ovom prigodom u Malom Kartecu zorno prikazuju mjerljive su i u onom ekonomskom smislu, jer društveno-ekonomska korist masovnog rekreiranja naših umirovljenika ogleda se u smanjenju troškova njihova liječenja. Zamislite koliko je sudionika ovog festivala, da svakodnevno ne rade to što rade i da nisu tako posvećeni zdravom i aktivnom životu, današnje jutro moglo provesti po čekaonicama raznih klinika te koliko bi takav, strogo klinički vid skrbi o njihovom zdravlju bio skuplji u odnosu na ovaj sportsko-rekreacijski, zaključuje Pokrajčić, dodajući kako se poticanje uklapanja sporta, rekreacije i svih ostalih oblika aktivnog života starijih osoba, prije no bilo kakvim troškom, trebaju smatrati investicijom. 
Sudionici cjelodnevnog događanja upriličenog u kompleksu Malog Karteca (djelom i na boćalištu Sportsko-rekreacijskog centra Josip Pepi Uravić) dobili su priliku okušati se u grupnim, ali i pojedinačnim natjecanjima u boćanju, stolnom tenisu, pikadu, šahu i košarci, ali i vještinama kao što su rukovanje visećom kuglanom, nabacivanje kolutova ili pak svladavanje prepreka postavljenih na poligonu. Dio okupljenih umirovljenika taj je dan osim za razgledavanje u prostoru doma postavljenih izložbi (Tomislava Pavletića, Dalibora Rubida i Jadranke Štajduhar) iskoristio i za razgledavanje krčke starogradske jezgre.