Odigrana prva ovogodišnja predstava za najmlađe

U izvedbi nagrađivanog Dječjeg kazališta Ivana Brlić Mažuranić iz Slavonskog Broda, u Frankopanskom kaštelu odigrana je lutkarsko-igrana predstava Snježna kraljica rađena prema motivima poznate bajke Hansa Christiana Andersena. 

Ovom neobičnom kazališnom komadu, čiju režiju, scenografiju i koreografiju potpisuje Branko Banković, pošlo je za rukom posve okupirati pažnju mališana, ali i roditelja, tako što su gotovo sat vremena, predano uživali u interpretaciji jedne od najpoznatijih i najuzbudljivijih dječjih priča. Snježna kraljica prvi je put objavljena daleke 1845., međutim uspjela je zadržati svoju aktualnost ponajviše zbog postavljenih pitanja, kojima se vodio i autor ovog uprizorenja. Slojevita je to bajka o dvoje mališana, Kayu i Gerdi, koji, kako radnja odmiče, postaju predstavnici s jedne strane hladnog, kritičnog i neosjetljivog, a s druge naivnog, nevinog i osjetljivog karaktera što zajedno kreću na veliko putovanje odrastanja. Andersen na kraju bajke ističe kako su njegovi protagonisti prilikom svojeg povratka kući otkrili da su odrasli, a kazalištarci iz Slavonskog Broda dodaju - s novom spoznajom. Naime, ako iznova ne steknemo neposredan, nesputan i otvoren stav prema životu koji je karakterističan za djecu, te ukoliko ne naučimo imati razumijevanja, biti tolerantni i opraštati, ne možemo se nadati rješavanju misterija življenja i njegovog pretvaranja u čudesnu bajku, tek je jedna od poruka koje ostaju po završetku ove uzbudljive kazališne igre. 
U predstavi glume Anamarija Vlajnić (Gerda), Bruno Brinzej (Kay, gavran, razbojnik), Darija Vlajnić (baka, vrana, razbojnik, čuhonka) i Valentina Srnojević (snježna kraljica, razbojnik, sob, Čuhonka). Oblikovanje kostima i lutaka potpisuje Valentina Srnojević, a izbor i montažu glazbe Branko Banković i Ivan Barišić.