Odigrana groteska Pacijent doktora Freuda

Dramski dio ovogodišnjih Ljetnih priredbii nastavljen je nagrađivanom komedijom Teatra Gavran - Pacijent doktora Freuda, koja je uspjela dobro nasmijati prepun auditorij Frankopanskog kaštela. Naime, radi se o groteski smještenoj u 1919. godinu koja tematizira susret Adolfa Hitlera i njegove zaručnice Christine sa slavnim psihoanalitičarom Sigmundom Freudom. 

Mladom Adolfu tako polazi za rukom nagovoriti zaručnicu da zatraže stručnu pomoć psihijatra, kako bi im pomogao riješiti probleme u seksualnoj komunikaciji, razotkrivši potom na Freudovu kauču ponore svoje psihe i frustracije koje će ga dvadesetak godina kasnije usmjeriti prema najvećem ratu u povijesti. U ovoj predstavi Mire Gavrana, čiju režiju potpisuje Robert Raponja, a izvrsnu kostimografiju Jasmina Pacek, svoje su glumačke vještine demonstrirali  mladi osječki glumci Peđa Gvozdić u ulozi Freuda, Jakov Gavran u ulozi Hitlera i Katarina Balaban u ulozi Christine, poigravši se tako s puno humora temom seksualnosti dovodeći u pitanje stereotipe što se vezuju uz glasovita povijesna lica. 
Tekst ove hvaljene komedije napisan je i objavljen 1993., da bi već iduće godine bio praizveden u Zagrebačkom kazalištu mladih, a potom i preveden na sedam jezika, te igran u nekoliko europskih zemalja. Njegov autor, Miro Gavran najizvođeniji je hrvatski kazališni pisac u proteklih dvadesetak godina i jedini  živući europski pisac kojem je posvećen neki kazališni festival. Riječ je o Gavranfestu koji se od 2003. organizira u Slovačkoj.