Od ljeta na Krku adrenalinska vožnja na plaži Dražica

novilist.hr, 16. siječnja 2016.
 
Krčka će turistička ponuda ovog ljeta biti bogatija za još jedan zanimljiv sadržaj. Iako se posljednjih godina sezonska ponuda najvećeg otočnog turističkog središta obogaćivala i pomalo nekonvencionalnim sadržajima, nova će se krčka atrakcija (u nastajanju) s punim pravom moći okarakterizirati i adrenalinskom.
Naime, poduzetni Krčanin Nadan Tudor na gradskoj plaži Dražica već se neko vrijeme bavi podizanjem tzv. zip linea, sklopa odnosno sustava kojeg će činiti dvije montažne drvene platforme postavljene s obiju strana ulaza u uvalu, a koje će međusobno biti povezene gotovo dvjestometarskom sajlom.
 
Prvi na Kvarneru
 
Tom će se čeličnom poveznicom, uz pomoć posebnog sustava vješanja, posjetitelji te krčke plaže već za koji mjesec moći spuštati pogonjeni gravitacijskom silom koja će sve na nju prikačene odnosno ovješene ljubitelje visina prevesti s jedne na drugu stranu ove slikovite uvale.
Nije ovo ništa novo niti do sad neviđeno, naglasio je radovima na podizanju ciljne platforme zauzeti Tudor, okorjeli ljubitelj alpinizma i speleoloških oblika penjanja (i spuštanja). Istina je da na Kvarneru do sad nije bilo sličnih sadržaja ali i da su zip line-ovi već neko vrijeme prisutni i posjećeni na istarskom i na dalmatinskom području, objašnjava Tudor napominjući i da je posebno atraktivan onaj kojeg je imao prigodu iskušati, a koji ljubitelje adrenalina vozi iznad Pazinske jame. Ovaj moj za čije su mi podizanje, prepoznajući atraktivnost tog sadržaja nepodijeljenu podršku dali i predstavnici Grada Krka kao i lokalnog TZ-a, zbog konfiguracije terena biti će nešto skromnijih dimenzija te u ukupnoj duljini od kojih 170 metara. Duž dvije obale Dražice zip-lineri će kliziti sajlom brzinom od kojih 45 km/h. Startna će platforma uskoro biti podignuta na rubnom dijelu Park šume Dražica, a ciljna koju upravo dovršavam na suprotnoj obali istoimenog gradskog kupališta - na dijelu kojeg Krčani nazivaju i plažom Koralj. Visinska razlika među spomenutim platformama jest nekih osam metara zbog čega je nagib sajle kojom će se početi prometovati već ovog lipnja točno pet posto, nastavlja poduzetni Bodul dodajući da je zbog gravitacijskog pogonjenja zip line zapravo jedan od najekološkijih vidova kretanja između dviju točaka.
 
Neponovljiv doživljaj
 
Sustavom će se moći koristiti svi u težinskom rasponu između 25 i 150 kg, bez obzira na dob, a da će spust biti nabijen adrenalinom garantira činjenica da će trajati više od 20 sekundi kao i da će se zip lineri kretati iznad stijena a potom i dugog poteza mora, na visini od oko 12 do 15 metara.
Tudor kaže da će o sajlu okačeni avaturisti pred ciljnom platformom biti najprije usporeni, a naposljetku i zaustavljeni automatskom kočnicom koja se na startu podešava sukladno težini korisnika tog adrenalinskog spusta. Sve je pomno isprojektirano i u praksi provjereno, naglašava Tudor napomenuvši da je i prije no što se upustio u oživotvorenje svog poduzetničkog plana sam (uz pomoć testnih platformi i sajli) u više navrata provjerio karakteristike tog poteza.
Doživljaj je neponovljiv jer se, osim što pogonjeni vlastitim masom jurite iznad mora, istovremeno imate prigodu diviti panoramskim vizurama u kojima do sada nitko nije imao prigodu uživati, zaključuje Nadan Tudor, koji kaže da instaliranje zip linea nije kraj njegovih ondje fokusiranih adrenalinskih planova.
 
Povratna linija
 
Imam ideju s vremenom postaviti i povratnu liniju koja će sve koji sa sjeveroistočne obale Dražice zip line-om doputuju na njenu jugozapadnu stranu s danas ciljne platforme istom takvom sajlom vratiti na startnu obalu, i to na jedan od ondje već postojećih sunčališnih podesta ili pak do točke s koje bi se zip-lineri mogli otkačiti i sletjeti u more. Također, ovaj 250 tisuća kuna vrijedan projekt u suglasju i koordinaciji s Gradom u idućim bih godinama volio obogatiti s povezanim adrenalinskim sadržajima koji bi, sukladno planovima krčke Gradske uprave, trebali biti podignuti unutar Park šume Dražica. Ulaganja koja procjenjujem na milijun kuna omogućila bi uređenje i opremanje tog atraktivnog parkovnog prostora različitim visećim i penjačkim sajlovno-mostovnim elementima koji bi se nastavili na sam zip line, zaključio je Tudor ocijenivši da će prvi testni spustovi novog zip linea na Dražici moći biti upriličeni već tijekom nadolazećeg proljeća.
 
Apsolutno sigurno
 
Sustav zip line potpuno je siguran, barem u ovom obliku u kojem se u nas gradi temeljenom na projektantskim i statičkim izračunima, bez improvizacija bilo kakve vrste, uvjerava nas Tudor napominjući da za njegovo korištenje nisu potrebna nikakva posebna alpinistička predznanja. Sama sajla trpi čak 14 tona te stoga nitko od korisnika ne treba strahovati za vlastitu sigurnost. Korisnici neće biti prepušteni sami sebi, već će zaposlenici zip linere ispraćati na polasku i dočekivati na cilju. Spust bi se, sukladno Tudorovim današnjim računicama, trebao naplaćivati po cijeni od 80 kuna. [Mladen Trinajstić]