Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

Otvaranjem prigodne izložbe naziva U paklu su zvjezde ravnodušno sjale u Galeriji Decumanus, čiju organizaciju potpisuje Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, obilježen je Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta koji se od 2005., sukldno odluci Ujedinjenih naroda, obilježava 27. siječnja. 

Zadaća njegova postojanja jest očuvati sjećanje na žrtve Holokausta, kao i potaknuti razvoj obrazovnih programa o genezi i povijesti Holokausta, čime se želi pokazati odlučnost u pomaganju sprečavanja čina genocida u budućnosti. Sam postav, koji je  uspio privući mnoštvo posjetitelja različitih generacija, sjedinjuje istraživanje profesorica Mirele Caput i Ines Grgurine s naglaskom na svjedočanstva logoraša/ica s područja Liburnije pretočena u nisku plakata i video, zatim popis logoraša s područja otoka Krka, nekolicinu portreta Svetlane Volarić, slikarice i književnice koja je inspiraciju za svoju umjetnost pronašla u vlastitim logoraškim danima, niz vrijednih artefakata koji otkrivaju mnoge činjenice iz otočke povijesti poput pisama Čede Žica, logoraškog habita ili memorabilija vezanih uz djelovanje Svetlane Volarić, te prezentaciju koja educira o povijesti Holokausta, ali i šire pojašnjava sve izložene elemente. 
Pred punim euditorijem izložbu je otvorio Darko Fanuko, predsjednik UABiA otoka Krka, pozdravivši najprije sve okupljene, a posebno prisutne logorašice, predsjedništvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije, te one koji su pomogli u realiziranju postava, osobotio članove Udruge predano angažirane na prikupljanju materijala. Uz nastavku, izdvojio je kako izložba svoj naziv duguje naslovu knjige Svetlane Volarić, koja također predstavlja jedan od izloženih artefakata, a čija je izložba s ovdje izdvojenim portretima bila postavljena danas daleke 1979. u tadašnjoj Narodnoj čitaonici Krk. Prema riječima Fanuka, ovdje smo se okupili da obilježimo Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, odnosno da u sjećanje prizovemo sve nevine žrtave nacističkih zločina, i to primarno s ciljem edukacije mladih. Na izloženim spiskovima tako je evidentirano ukupno 185 logoraša s otoka Krka, od kojih je živote u logoru izgubilo njih 63. Nakon kratkog uvođenja u ideologiju koja je rezultirala Holokaustom, posetitelji izložbe imali su prilku upoznati i porazgovarati s dvije preživjele logorašice - Maricom Gršković i Maricom Bartolić - koje su na vlastitoj koži osjetile nepravdu, ali i nelogičnost, ideologije nacizma. 
Izložba U paklu su zvjezde ravnodušno sjale ostaje otvorena do 10. veljače 2012., a postav je moguće razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 12.00, te od 17.00 do 19.00 sati.