Nove preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Bayer donosi aktualnosti u zaštiti vinove loze, točnije podatke o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze. Ukoliko vam trebaju dodatne informacije vezane uz podregiju Hrvatsko primorje, možete se obratiti njihovom stručnjaku Deanu Crnošiji, i to telefonom na 098 419 229 ili mailom na dean.crnosija@bayer.com.

Kraj prošlog  tjedna obilježen je malim količinama kiše. Tako je na području Zadarske županije palo ukupno 1.6 mm, Poreča 4.2 mm, Pazina 10.5 mm, Pule 4.4 mm, a Rijeke 15 mm po četvornom centimetru kiše. Iz toga možemo zaključiti kako već duži period stabilnog vremena, bez značajnijih oborina, vinogradarima omogućuje promptno završavanje redovitih zahvata u obradi i njezi vinograda. Relativno niske noćne temperature prolongiraju vegetaciju vinove loze, lagano ometaju normalan razvoj i čine je kasnijom u odnosu na prošlu godinu.
Ovisno o temperaturama, položajima i sortama u svim navedenim podregijama loza je u različitim fazama razvoja. Za sjevernu Dalmaciju ranije sorte na toplijim položajima u fazi su razvoja visine loze od 2 do 3 cm. Na nešto hladnijim položajima sorte merlot i syrah u fazi su razvoja pojave prvih listića do visine od 2 cm, dok su cabernet sauvignon i plavina u fazi bubrenja pupova. U Primorju, u Vrbničkom polju, sorta žlahtina u fazi je razvoja prvih listića, dok su na području Istre malvazija i teran u kretanju vegetacije loze do visine od 2 do 3 cm. Kraj ovog tjedna prema vremenskoj prognozi na području Primorja nosi par milimetara kiše, a početak idućeg u Istri od 5 do 6 mm. Obzirom na vremensku prognozu, stadij vegetacije, sortu i položaje, općenito, može se preporučiti kretanje u prve tretmane za zaštitu od crne pjegavosti i pepelnice (eventualno prezimjele u pupovima) te zaštitu od grinja. Loze u toplijim područjima su u optimalnoj fazi za zaštitu od crne pjegavosti, dok je za kasnije sorte hladnijeg područja potrebno pričekati razvoj loze od 1.5 do 2.5 cm kada nastaju idealni uvjeti za infekciju tek krenulih mladica.
Za prvo prskanje vinove loze kao dokazani i visoko učinkovit proizvod u zaštiti od crne pjegavosti preporuča se pripravak Antracol WG 70 (2 kg/ha). Kombinacijom sa sumpornim pripravcima u ovoj fazi djeluje se i na pepelnicu te repelentno na grinje. S kretanjem vegetacije u vinogradu, u borbi protiv korova preporuča se pripravak Basta 15, koji svojim kontaktnim djelovanjem osigurava siguran učinak, a manju štetu po lozu uslijed eventualnih pogrešaka pri aplikaciji u ovoj fazi razvoja vinove loze. Glavnina radova u vinogradima je i dalje fokusirana na mehaničko i kemijsko suzbijanje korova. Iako je loza krenula, tretiranje korova pripravkom Basta 15 omogućuje u početku vegetacije vinove loze sigurno i efikasno suzbijanje svih korova.