Nove korona-olakšice za poduzetnike u Krku teške skoro 3,2 milijuna kuna

novilist.hr, 16. prosinca 2020.

Prepoznavajući težinu trenutka, ali i izazovnost perioda koji je pred nama a koji, uviđamo to svi, epidemiološkim mjerama koje su u cijeloj Europi na snazi posebice pogađa poduzetnike, obrtnike kao i gospodarstvo u cjelini, krčki je gradonačelnik Darijo Vasilić predloži, a vijećnici prihvatili novi detaljno razrađeni paket mjera za gospodarstvo, ukupno težak čak 3,2 milijuna kuna.

Prema obrazloženju gradonačelnika Vasilića, gradska vlast će u 2021. godini učiniti baš sve što je njezinoj moći i formalno-pravnoj nadležnosti u pogledu umanjenja, ali i ukidanja financijskih opterećenja lokalnog gospodarstva, posebice onog segmenta kojemu je važećim mjerama potpuno onemogućeno obavljanje uobičajenih djelatnosti, a time i na neki način ugrožena egzistencija.

 

Ciljane mjere

 

Paket mjera Grada Krka obuhvaća nekoliko ciljanih mjera, objašnjava nam Vasilić koji kaže i da će se, baš kao što su to prethodnih dana najavile i neke druge krčke jedinice lokalne samouprave, i proračun Grada Krka u 2021. godini odreći uobičajenih prihoda od poreza na potrošnju.

– Obveznici plaćanja tog poreznog proračunskog prihoda bili su svi ugostitelji iz čijih se prihoda u gradski proračun slijevalo tri posto uprihođenoga od prodaje alkoholnih i bezalkoholnih pića. Prihod Grada Krka po osnovi poreza na potrošnju, u posljednjoj »normalnoj« odnosno godini prije nastupanja i danas aktualnih okolnosti (u 2019. op.a.) bio je ostvaren u iznosu tek nešto manjem od 1,5 milijuna kuna, obrazložio nam je krčki gradonačelnik, naglašavajući da to nije jedini antikrizni potez Grada Krka.

– Drugi, ništa manje bitan, tiče se prijedloga trajnog ukidanja naplate ekološke pristojbe, svojevrsnog parafiskalnog nameta obveznici kojeg su tijekom proteklih 15-ak godina na području Grada Krka bili svi hoteli, kampovi, iznajmljivači, odnosno svi smještajni objekti. Ta se pristojba naplaćivala u visini jedne kune po svakom ostvarenom noćenju, a s tog se osnova, s ciljem brige o zaštiti okoliša, unapređenju turističkog prostora i sadržaja, u proračun Grada godišnje slijevalo nešto više od osam stotina tisuća kuna, iznos kojeg će ubuduće moći zadržavati svi koji se bave pružanjem te vrste usluga, nastavio je Darijo Vasilić.

 

Privremeno ukidanje

 

U istom paketu s kriznim mjerama, gradonačelnik je pred vijećnike Gradskog vijeća izašao i s novim prijedlogom povezanim s nadopunom nekih već donesenih mjera. Riječ je o mjerama koje su bile usmjerene korisnicima poslovnih prostora u vlasništvu Grada, jednako kao i javnih površina, odnosno svim poduzetnicima i obrtnicima čije će cjelogodišnje ugovorene najamnine za razdoblje do 28. veljače iduće godine biti smanjene za 45 posto.

​– Zakupnina se sad u potpunosti oslobađaju svi zakupci čiju su prostori zatvoreni odlukom stožera Civilne zaštite dok traju mjere od 28. studenoga ove godine, za svo vrijeme dok ne rade, kaže gradonačelnik Krka, kvantificirajući pri tom težinu te beneficije na iznos 400 tisuća kuna. Toliko bi se, naime, umjesto u gradski proračun s tog osnova trebalo zadržati na ionako već osiromašenim i stanjenim računima lokalnih obrtnika i poduzetnika, korisnika, odnosno zakupnika, gradskih poslovnih prostora i javnih površina.

I naposljetku, četvrta mjera povezana je s komunalnom naknadom. Plaćanja te obveze bit će za prvi kvartal iduće godine, odnosno za razdoblje od 01. siječnja do 31. ožujka biti oslobođeni svi obveznici za sve objekte koji su odlukom stožera zatvoreni, jednako kao i oni obveznici komunalne naknade koji su u 2020. godini ostvarili promet koji je u odnosu na predkriznu 2019. godinu bio manji za 40 posto.

 

​Ovisni o poduzetnicima

 

​Ta olakšica odnosno potpora, proračunske prihode Grada Krka smanjiti će za dodatnih 500 tisuća kuna odnosno za iznos koji je, sa svim prethodno spomenutim stavkama popisa ovih mjera, rebalansiran u proračunskom planu za iduću godinu.

Krčki gradonačelnik ocijenio je i da su sve mjere, odnosno prijedlozi koji bi sada stupaju na snagu nakon što su ih usvojili krčki vijećnici, okrenuti očuvanju radnih mjesta, ublažavanju posljedica epidemije na lokalno gospodarstvo, ali i daljnjem poreznom rasterećenju i pomoći gospodarstvu pogođenom novonastalom krizom. Cilj svega je, zaključuje gradonačelnik Vasilić, stabilizacija financijskog poslovanja krčkih poduzetnika jer o njihovoj održivosti uvelike ovisi i budućnost cjelokupne lokalne zajednice. [Mladen Trinajstić]