Nova školska godina na Krku: Na području Malinske osjetniji skok broja učenika

novilist.hr, 01. rujna 2020.

Krčku Osnovnu školu Frana Krste Frankopana će na početku iduće nastavne godine pohađati 798 učenika.

Iako je ta brojka za četvero učenika manja od one s početka prošle nastavne godine, ravnatelj Serđo Samblić ističe da imaju najave nekoliko novih doseljavanja na otok obitelji s djecom osnovnoškolskog uzrasta, zbog čega ondje utemeljeno očekuju da bi navedena brojka već za koji dan ili tjedan trebala biti povećana za još pokojeg osnovca te time start 2020/2021. godine izjednačiti s prošlogodišnjim brojnim stanjem.

OŠ Frana Krste Frakopana Krk, osim njene krčke matice, čine još i područne škole u Vrhu, Puntu, Vrbniku i Baški te je navedena brojka zbroj polaznika svih spomenutih školskih pogona. Pritom će onu učenicima najbrojniju, matičnu školu već za koji dan popuniti 354 polaznika, 11 manje no lani.

Druga po brojnosti ove je godine Područna škola Vrh u koju će krenuti 128 polaznika, dvoje više no lani. PŠ Punat u novu nastavnu godinu ulazi sa 125-ero osnovaca, četvero manje no lani, a bašćanska škola sa 108 učenika, četiri više no u rujnu 2019. godine.

Polaznicima najmanja područna škola, ona u Vrbniku, ove će godine krenuti s 83 polaznika, pet više od brojke zabilježene na početku prošle, u najmanju ruku čudnovate i izazovne godine tijekom koje su osnovci veći dio nastave odrađivali od kuće, podsjetio je Samblić, ne skrivajući nadu da će ove godine situacija u tom smislu biti »normalnija« te, što se i provedbe nastavnih procesa tiče - i povoljnija.

 

Niži razredi u plusu

 

Vraćajući se na brojno stanje, ovog puta kod prvašića odnosno mališana koji će za nekoliko dana po prvi puta zasjesti u školske klupe, od Samblića doznajemo da će jedina školska jedinica s dva takva paralelna odjeljenja biti ona u gradu Krku.

– Ondje smo u svoje redove proteklih mjeseci i formalno primili 36 osnovaca te smo se, nakon preklanjskog skoka s upisom tri prva razreda (sa sveukupno 65 polaznika), sad već drugu godinu zaredom u normali, odnosno u prosjeku broja učenika u pojedinoj generaciji, a time i razrednih odjeljenja.

U svim ostalim školama upisan je po jedan razred prvaša, najviše u Vrhu gdje će prvi razred činiti njegov 21 polaznik. U PŠ-u Baška u prvi razred uskoro kreće 17 polaznica i polaznika, u PŠ Punat njih 13, a u Vrbniku jedanaesetero, zaključio je ravnatelj OŠ Frana Krste Frankopana Krk, jedne od triju osnovnoškolskih ustanova na otoku Krku.

Samblić je, govoreći o brojčanim obilježjima nastavne godine koja stoji pred malim otočanima, ali i krčkim prosvjetarima, ustvrdio i da ga, obzirom da će u razrednoj nastavi (od 1. do 4. razreda) ove godine ondje biti 54 učenika više nego u predmetnoj nastavi (od 5. do 8. razreda), veseli spoznaja da se na Krku ne treba bojati za budućnost škole.

 

Omišalj u minusu

 

Ravnateljica OŠ Malinska-Dubašnica, Nedeljka Turčić, predstavila nam je pak da je za razliku od prethodnospomenute krčke škole, u onoj malinskarskoj trenutno brojno stanje u više no osjetnome plusu.

– Zadovoljstvo mi je predstaviti podatak da ćemo na početku nastavne godine 2020/2021. u našoj školi brojati čak 270 učenika, dok smo lani u ovo isto vrijeme bilježili 256 polaznika, istakla je naša sugovornica.

Najveći doprinos tom skoku ove su godine dala naša netom upisana, dva, a za naše pojmove i jako velika, odnosno polaznicima brojna razreda prvašića, nastavlja Turčić. S novim izazovima učenja i odrastanja tako će se ondje uskoro susresti generacija prvaša koju čine 42 učenika koji će biti podijeljeni u dva razredna odjeljenja.

Upravo oni će u toj školi ove godine biti najbrojnija generacija. Razrednu nastavu trenutačno na području Malinske-Dubašnice pohađa 141 učenik, a predmetnu (više razrede) njih 129.

Od noviteta s kojima malinskarski prosvjetari ulaze u nastavnu godinu, tu je kadrovsko pojačanje s jednom novom djelatnicom u segmentu pružanja usluga produljenog boravka za kojim u toj školi iz godine u godinu postoji sve veći ineteres i potreba.

U trećoj otočnoj školi - OŠ Omišalj u okrilju koje djeluje i Područna škola Dobrinj, situacija je sličnija onoj krčkoj, s blagim smanjenjem broja polaznika, ali također i ostankom u okvirima redovnih godišnjih oscilacija, bez naznaka nekog većeg, trajnijeg a time i indikativijeg smanjenja broja učenika osnovnoškolskog uzrasta.

– Ukupan broj učenika naših dviju škola u ovom je trenutku 311, a što je za 13 učenika manje no lani, istaknuo je Žarko Žarković, ravnatelj OŠ Omišalj. U dva prva razreda te škole, po jednom u Omišlju i Dobrinju, upisano je sveukupno 28 mališana, od čega ih je 22-je u Omišlju, a svega šest ove godine u dobrinjskoj školi, zaključio je Žarković dodajući da se i u njihovoj školi pripreme za početak nove nastavne godine ovih dana naveliko odrađuju.

 

Spremni na sve scenarije

 

Sukladno uputama nadležnih državnih tijela, kako onih iz obrazovnog, tako i epidemiološkog sustava, pripremamo se za normalan početak rada, onaj uživo, s fizičkom nazočnošću svih naših đaka i nastavnika u razredima, kaže nam Žarko Žarković, ravnatelj OŠ Omišalj.

Okrene li se situacija na lošije, a nadamo se da neće, bit ćemo spremni i za prelazak na neke druge oblike provođenja nastave s kojima također već imamo iskustva iz prošle godine u kojoj smo, završio je naš sugovornik, pokazali i dokazali da se možemo i znamo prilagoditi čak i onim najzahtjevnijim izazovima. [Mladen Trinajstić]