Nova regulacija prometa osjetno smanjila zastoje u krčkoj Poslovno-uslužnoj zoni Sveti Petar

Iako još u potpunosti nedovršena, nova prometna regulacija u Poslovno-uslužnoj zoni Sveti Petar u gradu Krku već je u prvim danima pokazala svoju smislenost i učinkovitost, osjetno smanjivši gužve i zastoje koji su ondje još donedavna vladali. Prošlog vikenda implementirana preregulacija prometa na ulaznom dijelu spomenutog područja u jednosmjerni režim, čini se, unatoč velikom broju vozila koja se ondje redovito kreću, omogućila je znatno brže, protočnije i sigurnije pristupanje području na kojem se nalazi veći broj trgovačkih centara. Istovremeno, ulaganja krčke Gradske uprave koja je prošle zime gradila dvije nove prometnice, nazvane U 5-2 i U 5-3, a kojima se sad sa stražnje strane krčkog sjedišta Lidla odvija izlazni promet iz tog i okolnih mu prodajnih centara, omogućila su da se neuralgične točke na križanjima pristupnih puteva sad napokon rasterete i učine prohodnijima. Zadovoljstvo već prvih dana vidljivim učincima novog prometnog rješenja ne skriva niti krčki gradonačelnik Darijo Vasilić.

– Unatoč tome što ulaganja u prometno rješenje te zone još nisu gotova, već je danas vidljivo da je i ono zgotovljeno riješilo glavninu prometnih problema koji su na tom području dugo mučili i naše sugrađane, jednako kao i brojne ljetne posjetitelje našega grada, posebno u satima vršnog opterećenja ili za kišnih dana kad se najveći dio turista umjesto put plaža znao zaputiti u kupnju - rekao je Vasilić.

 

Svjetlosna regulacija
 

Kvaliteta prometnog rješenja koje su iznjedrili od Grada angažirani prometni stručnjaci u punini će do izražaja doći za desetak dana do kad bi sve ondje učinjeno trebalo biti zaokruženo postavom semafora na križanju pristupne ceste te zone s Ulicom Stjepana Radića, nastavlja Vasilić, napominjući da će to raskrižje već za koji dan dobiti pametnu svjetlosnu regulaciju koja će propusnost iz pojedinih smjerova automatski regulirati ovisno o »pritisku«, odnosno intenzitetu prometa iz cestovnih pravaca koji se ondje križaju.

Prvi čovjek Grada Krka otkrio nam je i da je u rješavanje kroničnog prometnog problema grada Krka lokalna uprava uložila nemala sredstva pa je tako izgradnja i komunalno opremanje dviju novih cesta, U 5-2 i U 5-3 (koje su osim novim asfaltiranim potezima opremljene vodom, strujom, kanalizacijom, nogostupima, odvodnjom oborinskih voda pa čak i vodovima optičke mreže) uloženo 425 tisuća eura, a dodatnih osamdesetak tisuća i u dobavu i postavu spomenutih pametnih semafora koji će uskoro biti instalirani. Vidljivo je da se u glavnini dana promet ondje sad odvija na više no zadovoljavajući način, čak i bez spomenute svjetlosne signalizacije. Njena će postava ipak biti nužna kako bi pridonijela sigurnosti vozača i putnika u trenucima najvećih gužvi, zaključio je krčki gradonačelnik, napominjući da realiziranim pomacima nisu dovršena sva planirana ulaganja u tu zonu.

 

U planu spoj
 

– U naredne dvije godine planira se tako i izgradnja spoja spomenutih dviju novoizgrađenih izlaznih cestovnih poteza s onim koji planiramo izgraditi oko objekta Shop Park Krk i ondje smještenoga supermarketa Tommy, a koji će cestovnu infrastrukturu te zone povezati s već postojećom prometnicom koja se proteže između tog trgovačkog centra i susjednog mu sjedišta krčke građevinske kompanije GP Krk. Time će se dobiti mogućnost korištenja još jednog izlaza iz te zone, a u bržem realiziranju tog plana, koji je već popraćen idejnim rješenjem, donekle nas koči sporost rješavanja imovinsko-pravnih odnosa s Republikom Hrvatskom, u čijem je vlasništvu zemljište na kojem bi se ta prometna poveznica trebala izgraditi. Također, doprinos boljem i sigurnijem prometovanju dat će i budući rotor pred sjedištem Plodina, na cesti koja vodi prema Vrhu - zaključio je Vasilić, otkrivši nam da je taj cestovni element već popraćen lokacijskom dozvolom.

 

Brojni vozači po navici voze u nedopuštenom smjeru
 

Iako je nova prometna signalizacija u dijelu zone koji je sad pretvoren u jednosmjerne ceste vrlo jasna, popraćena posvud vidljivom horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, još uvijek se na novouređenim prometnim potezima vidi popriličan broj vozača koji se onud kreću na autopilotu, vozeći po navici, zalazeći svojim vozilima u smjeru suprotnom od dopuštenog! U nastojanju preveniranja takvih situacija, pa i sankcioniranja onih koji na taj način ugrožavaju svoju i sigurnost drugih sudionika u prometu, proteklih su dana ondje u više navrata dežurali prometni redari, ali i policajci. Kako nam je Vasilić rekao, nije isključeno da se njihova pojačana prisutnost od lokalne uprave ondje zatraži i u narednim danima. Za našeg obilaska te zone u samo pet minuta posvjedočili smo čak trima takvim zapravo vrlo ozbiljnim prometnim prekršajima, i to mahom od vozača vozila s hrvatskim registarskim pločicama! [novilist.hr, Mladen Trinajstić]