Grad Krk među prvima u svijet ultrabrzog prijenosa podataka

Otočni Novi list, 09. studenog 2014.
 
Grad Krk već dulje vrijeme, vrlo sustavno i organizirano provodi aktivnosti usmjerene izgradnji gradske svjetlovodne distribucijske mreže, projekta koji bi, sigurni su u Gradskoj upravi, revolucionirao telekomunikacijsku svakodnevicu stanovnika tog otočnog lokalnog središta, ali i njegovih gospodarstvenika, kojima bi se realizacijom tog važnog i up to date projekta otvorili neki sasvim novi, protočniji poslovno-komunikacijski kanali.
Predstavnici Grada angažirani na tom projektu, kao i njihovi stručni vanjski suradnici, pomagači i konzultanti, mjesecima već intenzivno rade na stvaranju temeljnih preduvjeta za realizaciju projekta izgradnje sustava širokopojasne infrastrukture koji bi se, ostvare li se njihova htijenja, gradio sredstvima kohezijskih fondova EU-a. Tako se, usporedo s pripremom projektne dokumentacije i ishođenja dozvola nužnih za izgradnju mjesne svjetlovodne distribucijske mreže, u Gradu radi i na koordiniranju lokalnih inicijativa sa srodnim nacionalnim, pa i europskim programima. U tom je smislu nedavno iz čelništva Grada Krka kod HAKOM-a, odnosno Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti iniciran sastanak kojemu je temeljni cilj bio predstavljanje ambicioznog krčkog projekta i definiranje modaliteta moguće suradnje gradskih i nacionalnih tijela na njegovoj rezradi i dajnjoj provedbi, a sve s ciljem uklapanja tog projekta u Okvirni nacionalni program za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja kojeg je ne tako davno predstavilo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. 
    
Najdalje odmakli
 
Predstavnici Grada Krka, prenosi nam zamjenik gradonačelnika Krka Čedomir Miler, nastojanjem uključenja krčke svjetlovodne mreže u spomenuti nacionalni okvir željeli bi taj projekt pretočiti u svojevrsni pilot-projekt te ga na taj način ojačati u smislu izvjesnosti dobivanja financijske podrške nužne za njegovo ostvarenje, čemu se Krčani nadaju iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nedavni sastanak u sjedištu HAKOM-a bio je nužan kako bismo mjerodavne uvjerili u uklapanje ovog, u pripremno-projektnom smislu već poodmaklog projekta u spomenuti Okvirni nacionalni program, kao i zbog dobivanja pristanka na preuzimanje posredničke uloge HAKOM-a u planovima financiranja izgradnje sustava sredstvima EU fonda za regionalni razvoj, objašanjava Miler, dodajući da u gradskoj upravi s punim pravom ocjenjuju da je projekt Svjetlovodne distribucijske mreže Grada Krka najdalje odmakao u usporedbi sa svim drugim sličnim projektima u Hrvatskoj. Temeljem idejnog rješenja, gradski optički sustav tako već danas prate« ishođene lokacijske dozvole, kako za samu mrežu, tako i objekt »aktivnog distribucijskog čvora. Glavni projekt sustava pred samim je završetkom, a Plan razvoja širokopojasne infrastrukture je u izradi. Zbog svega toga ocjenjujemo da bi HAKOM krčkom projektu s punim pravom trebao dodijeliti status pilot-projekta i time pomoći njegovu sufinanciranju iz državnih potpora, ali i sredstava koja nam stoje na raspolaganju iz spomenutog europskog fonda, nastavlja Miler, napominjući eda bi se uspješnom realizacijom tog projekta širom otvorila vrata drugim sličnim projektima koji će se zasigurno početi događati diljem Lijepe Naše. 
    
Povlačenje EU novca
 
S obzirom na to da se, kad je komunalna svjetlovodna infrastruktura u pitanju, radi o procedurama i projektima koji će se po prvi puta realizirati u našoj zemlji, uvjereni smo da bliskom suradnjom gradskih službi, angažiranih konzultanata i stručnjaka te HAKOM-ovih ekspertnih timova možemo stvoriti i uigrati sustav koji bi u bliskoj budućnosti mogao pomoći i olakšati realizaciju brojnih drugih sličnih projekata diljem naše zemlje, ali i koji bi nam svima pomogao u lakšem svladavanju prepreka koje stoje na tom putu. Grad Krk, nastavlja Miler, drži i da se sinergijom svih nositelja i podupiratelja projekta posljedično može omogućiti i djelotvornije povlačenje sredstava iz europskih fondova namijenjenih (su)financiranju širokopojasne infrastrukture, a time i ostvarenju održivih gospodarskih i društvenih koristi temljenih na ultrabrzom širokopojasnom pristupu. Obrazlažući bit tog ambicioznog i u mnogome pionirskog gradskog projekta, Čedomir Miler kaže i kako bi se budućom komunalnom optičkom mrežom povezala sva domaćinstva, institucije te društveni i gospodarski subjekti na području naselja Krk, a kasnije, s vremenom, i na cijelom području Grada. Spomenuti bi sustav svjetlovodnu infrastrukturu trebao dovesti do vrata svakog Krčana i krčkog gospodarskog subjekta, a kako će se, zašto i na koji način ona potom koristiti, ovisit će o potrebama, htijenjima i mogućnostima svakog od korisnika sustava koji će otvoriti mogućnost pristupa ultrabrzom podatkovnom prijenosu, koji bi se odvijao brzinom od 100 pa, do u budućnosti mogućih čak 1.000 megabita u sekundi!
 
Građanima anketni upitnici 
 
S ciljem upoznavanja javnosti s projektom, ali i ispitivanja interesa i potreba Krčana, lokalnih gospodarstvenika, poduzetnika, obrtnika i predstavnika različitih institucija, Gradska će uprava već tijekom studenoga provesti sondiranje tržišta, odnosno ispitivanja potreba i želja građana vezano uz planiranu gradnju svjetlovodne mreže koja bi bila u vlasništvu lokalne zajednice i funkcionirala kao javna/gradska mreža otvorenog pristupa. Želeći upoznati građane s mogućnostima korištenja brojnih novih usluga koje bi gradska optika omogućila, predstavnici Grada idućih će tjedana, posredstvom upitnika koje građani mogu ispuniti na službenim internetskim stranicama Grada Krka, nastojati steći sliku o interesu, potrebama i željama Krčana za tom vrstom infrastrukture. Istim upitnikom koji će, naglašava Miler, do Krčana također ovih dana početi stizati i s računima za usluge komunalne tvrtke Ponikve, inicijatori i promotori tog hvalevrijednog projekta nastojat će steći grubu sliku o trenutačnom stanju stvari na planu korištenja telekomunikacijske infrastrukture. Anketni će se upitnici o optici građanima slati i posredstvom elektroničke pošte te SMS-ova, i to uz pomoć gradske adresne baze, kao i posredstvom školaraca koji će također biti zamoljeni svojim roditeljima proslijediti upitnike. Svi ti podaci koji nam doista trebaju i koji će nam u svakom slučaju dobro doći, pomoći će nam da spomenuti sustav osmislimo, pripremimo, a sutra i realiziramo na način koji će najbolje korespondirati s potrebama naših građana i gospodarstvenika, zaključio je Miler, pozvavši sugrađane da se odazovu pozivu gradskih institucija te na taj način i sami doprinesu oživotvorenju projekta koji će Krk, korakom od sto milja, približiti najrazvijenijim europskim sredinama. [Mladen Trinajstić]