Noć muzeja u krčkoj Galeriji Decumanus

Povodom Noći muzeja, 30. siječnja 2015. godine, koju ove godine deseti, jubilarni, put provodi Hrvatsko muzejsko društvo, Centar za kulturu Grada Krka u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka i kustosicom Nadiom Dunato Pejnović, u Galeriji Decumanus priredio je zanimljiv izložbeni program pod nazivom Kad Otok nije bio otok - zavirimo zajedno u 110 milijuna godina geološke prošlosti otoka Krka.

Između 18.00 i 21.00 sat, unatoč kiši, krčki galerijiski prostor bio je poprište različitih sadrža, od otvorenja izložbe uz kuhano vino i domaće slastice, preko radionice namijenjene osnovnoškolcima pod sigurnim vodstvom krčke umjetnice Andree Staničić, pa sve do stručnog vođenja što ga je pred nizom zaljubljenika u geologiju održala inicijatorica i autorica postava Nadia Dunato Pejnović.
Grad Krk se ovom izuzetno zanimljivom izložbom, istaknula je tijekom njezina otvorenja Maja Parentić, ravnateljica krčkog Centra za kulturu, po prvi put pridružio hvalevrijednoj inicijativi Noć muzeja koju će ove godine, na nacionalnoj razini, kako je najavljeno, posjetiti više od 250.000 ljudi. Ovogodišnja manifestacija posvećena je geniju Nikoli Tesli, njegovim izumima i postignućima, a iako priča o geološkoj prošlosti otoka Krka, tumači Parentić, s njime na prvi pogled nema nikakve veze, varate se. Da bi Tesla mogao ispisati najsvjetlije stranice znanosti i ostavriti neka od najvećih postignuća u ljudskoj civilizaciji, Zemlja je morala proći određene životne faze tijekom kojih je nastao Kvarnerski arhipelag, Velebit, pa i Teslina Lika, morala su se pojaviti i živa bića koja su svoj put prolazila od tada, pred 110 milijuna godina, pa sve do Tesle, i nas ovdje, danas. Velik je to put prethodio Tesli, nastavlja Parentić, a u jednom, doslovno miniijaturnom segmentu, imate mu prilike svjedočiti i u gradu Krku, zahvaljujući mladoj kustosici, Krčanki Nadiji Dunato Pejnović i Prirodoslovnim muzejom Rijeka s kojim smo ostvarili zaista ugodnu suradnju. Nadam se, zaključuje Parentić, da smo ovom izložbom pružili malen poticaj gradu Krku, koji se često naziva gradom povijesti i kulture, da dobije ono što zaslužuje, a to je svoj muzej.
Za realizaciju ove izložbe osim krčkom Centru za kulturu, ističe Dunato Pejnović, zahvalila bi se Igoru Gržetiću, koji potisuje grafički dio postava, Saši Lončariću, autoru ilustracija letka, kao i Srđanu Hulaku čije fotografije, u većem dijelu, ilustriraju lokacije otoka Krka. Ukratko, izložba se sastoji od info-panoa, video-projekcije i uzoraka fosila koji predstavljaju tek dio bogate zbirke riječkog Prirodoslovnog muzeja, a tumači postanak otoka, prikazujući njegovu geološku strukturnu građu te vrste krednih, paleogenskih i kvartarnih sedimenata istaloženih tijekom više od 110 milijuna godina geološke prošlosti, ukazujući pritom na originalne primjerke - uzorke vrsta stijena i fosila - koji dokumentiraju određenu starost naslaga. Od početka svog rada u riječkom muzeju, zaključuje Dunato Pejnović, čekam priliku da ovu relativno tešku i za mnoge apstraktnu tematiku predstavim građanima i otočanima, a ponajviše djeci kojoj sam tijekom trajanja izložbe i posvetila čitav niz radionica, dobivši uistinu izvrsne reakcije.
 
 
Izložba Kad Otok nije bio otok ostaje otvorena do 05. veljače 2015. godine, a svim zainteresiranim posjetiteljima na raspolaganju će biti svakim radnim danom od 10.00 do 12.00 te od 17.00 do 19.00 sati.