Neobična izložba povijesnih razglednica predstavljena riječkoj publici

Izložba krčkog Centra za kulturu Miau, miau - što sam ja radila u Prvom svjetskom ratu nakon Krka gdje je bila postavljena u Galeriji Decumanus, 20. kolovoza 2014. godine, otvorena je u riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Ova izložba, izazvavši značajan interes, kako struke, tako i publike, prezentira sto uvećanja povijesnih razglednica iz drugog desetljeća 20. stoljeća na kojima je jedan od glavnih protagonista - mačka. Riječ je o postavu, kojim su Krk i Rijeka obilježili stogodišnjicu početka Prvog svjetskog rata, a koji je omogućio venecijanski kolekcionar i profesor na tamošnjoj Akademiji lijepih umjetnosti Piero Pazzi ustupivši Krčanima zbirku rijetkih povijesnih razglednica, koji su - prepoznavši atraktivnost materijala - osmislili koncepciju, a naposlijetku i realizirali ovaj neobičan izložbeni projekt. Nakon Krka i Rijeke, postoji mogućnost da se izložba predstavi u Rockenhausenu i Sarajevu, dok će u nedavno osnovanom kotorskom Muzeju mačaka biti dijelom stalnog postava.  
Podsjetimo, na dijelu izloženih razglednica mačka se pojavljuje kao propagandist odnosno medij za promociju političkih ciljeva pa je možemo vidjeti kako maše zastavama ili suvreno korača bojištima. Na karikaturnim prikazima srećemo je kao neprijatelja, no puno je više onih u kojima predstavlja sjećanje i nostalgiju za domom, želju za strašću i ljubavlju te vjeru u mir i spokoj. Tako iskomunicirana mačka je pretvorena u svojevrsni simbol manifestacije želja običnih ljudi u nimalo lakim ratnim vremenima. U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja izložba ostaje otvorena do 24. rujna.