Ne propustite dva zanimljiva filmska programa u gradu Krku!

U organizaciji riječke Udruge Spirit, Mala vijećnica Grada Krka uskoro će postati poprište dvaju zanimljivih filmskih događanja. Najprije će 22. lipnja ondje biti predstavljena selekcija filmova s ovogodišnjeg Sisačkog eko film festa (SEFF), a nekoliko dana kasnije, 25. lipnja, kratkometražni filmovi prikazivani u sklopu međunarodne inicijative Uhvati film. Oba programa startaju u 20.00 sati, a ulaz na filmske projekcije je slobodan!

Selekcija s ovogodišnjeg sedmog po redu SEFF-a tako će ponuditi desetak filmskih uradaka na temu zaštite okoliša iz čitavog svijeta koje bi bilo vrijedno pogledati. Naime, sam festival zamišljen je kao biciklistička turneja u sklopu koje se kroz Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu svake godine napravi šestotinjak kilometara, a koja će nadolazeći vikend posjetiti otok Krk, i to 21. lipnja Dobrinj, a dan kasnije grad Krk. Među odabranim filmovima zasigurno će biti i oni nagrađeni u službenom dijelu festivalskog programa poput danskog Requiem 2019 Rutgera Hauera i Sil Van Der Woerda, austrijskog The movement Michaela Rittmannsbergera, ruskog Second wind Sergeya Tsyssa, talijanskog IRIRIA - Nina Tierra Carmela Camillia, iranskog Lady Urmia Mohammada Ehsania te hrvatskog Svemirsko znanstveno putovanje Jasne Burić. Inače, SEFF je dio globalne mreže Green film network (GFN), koja okuplja dvadesetak eko-filmskih festivala. Tako se i hrvatska inicijativa našla rame uz rame festivalima iz Portugala, Meksika, Italije, Indije, Kosova, Rusije, Španjolske, Brazila, SAD-a, Kanade, Francuske, Belgije, Koreje, Njemačke, Austrije i Rumunjske. Svojim jedinstvenim putujućim karakterom, SEFF je nedavno plijenio pažnju na svjetskom kongresu GFN-a održanom u talijanskom Torinu, na kojem su donesene smjernice za njegovim daljnjim profiliranjem. Tako je već najavljeno snimanje dokumentarca o ovom festivalu u režiji mladog talijanskog redatelja Massimiliana Davolia, koji sljedeće godine u Hrvatsku dolazi sa svojom međunarodnim snimateljskim timom. 
Uhvati film festival je zabavnih i poučnih kratkih filmova, koji govore o tome kako osobnost nadilazi invaliditet. Nakon Rijeke i Novog Sada, koji su matični gradovi manifestacije, turneje se provode diljem regije, a ove, četvrte godine za redom retrospekcija najboljih filmova biti će 25. lipnja predstavljena i krčkoj publici. Naime, organizacija ovog festivala međunarodnog karaktera započela je 2003. s ciljem informiranja javnosti o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba s invaliditetom kako bi se potaknulo na razumijevanje i prihvaćanje različitosti te stvaranje uvjeta za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života.