Nastupom Lada započele ovogodišnje 58. Ljetne priredbe

Veličanstvenim nastupom Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, održanim 28. lipnja 2014. u Frankopanskom kaštelu, započele su ovogodišnje 58. Ljetne priredbe, jedna od manifestacija s najdužom tradicijom na našoj obali koja se kvalitetnim programom i autentičnim povijesnim lokacijama promakla u prepoznatljiv krčki kulturno-turistički proizvod

Prepun auditorij drevnog kaštela s primjetnim oduševljenjem pratio je svaku od bezprijekornih Ladovih izvedbi, koji su tijekom jednoiposatnog nastupa ukazali na najbolje od naše bogate nacionalne folklorne baštine, od Ladarki, preko Krčkog tanca, tradicijskih plesova i pjesama Međimurja, Baranje i Suska, pa sve do Bunjevačkog kola i plesova Prigorja. Bio je to zaista pogođen način uvođenja u ovogodišnju manifestaciju čiji je cjelokupni program obojen etnom, što možemo smatrati svojevrsnim nastavakom programa 60. Festivala folklora otoka Krka kojem je krajem svibnja i početkom lipnja upravo grad Krk bio domaćin. Na slikovitoj pozornici tako je iznova otplesan prepoznatljivi Krčki tanac koji je, dobivši status kulturnog dobra Republike Hrvatske, nedavno krenuo putem dvoglasja tjesnih intervala (kao jednog od najspecifičnijih i najkopleksnijih stilova folklorne glazbe upisanog na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine), u smislu priznavnja njegove ukupne kulturne i kulturološke vrijednosti, kako na nacionalnoj tako i međunarodnoj razini. Pored Lada i njihovih Vokalista specifične etno izričaje tijekom ljeta predstaviti će braća Teofilović u pratnji Miroslava Tadića te klape što će ih i ove godine okupiti humanitarni koncert Sjećanje na Mladena.
Inače, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, profesionalni je nacionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine, sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Vrhunski plesači, njih 37, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor. U svom radu Lado okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve to rezultiralo je impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu različitih koreografija i nekoliko stotina vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva. Svojim reprezentativnim repertoarom ovaj nacionalni ansambl predstavlja hrvatsku baštinu nastalu na raskrižju kultura, obogaćenu mediteranskim, balkanskim, panonskim i alpskim utjecajima.
U nastavku 58. Ljetnih priredbi, slijedi veliki koncert u povodu stote obljetnice od početka Prvog svjetskog rata koji će se u Krčkoj katedrali održati 04. lipnja, s početkom u 21.30 sati.