Nastavak kazališnog istraživanja muško ženskih odnosa

Nakon predstava Pričaj mi Gorkom, Lutka, Tko je ovdje lud? i Sutra (ni)je novi dan, i uspješnica nastala u koprodukciji karlovačkog Zorin doma i zagrebačkog Aplauz teatra, romantična komedija Izbaci uljeza, 12. kolovoza 2013. godine odigrana u krčkom kaštelu, na scenu je donijela još jedno kazališno istraživanje muško-ženskih odnosa, zaključivši tako priču dramskog programa 57. Ljetnih priredbi.

Ova hvaljena predstava autora Billa Manhoffa, u originalu poznata pod nazivom The Owl and the Pussycat, čiju režiju potpisuje Ivana Peroš, a adaptaciju Tomislav Bedeniković, bazirana je na dva izvrsno smišljena lika, Felix (Vladimir Tintor) i Doris (Ana Begić Tahiri), koji žive u uvjerenju da su nešto što zapravo nisu. Ona je prostitutka koja uvjerava sebe i ostale da je zapravo glumica i model, dok je on običan blagajnik u knjižari koji pokušava uvjeriti da je talentirani pisac, iako dosad ništa nije objavio. Nakon neočekivanog susreta i luckastih nadmudrivanja Felix i Doris se zaljubljuju, prekidaju vezu i opet se zbližavaju, odbijajući iskreno sagledati sami sebe. No, kako predstava odmiče, nakon niza frustrirajućih, ali i komičnih situacija simpatični dvojac konačno prepoznaje svoje, ali i partnerove slabosti i samozavaravanja.
Komedija Izbaci uljeza svoju praizvedbu imala je u ANTA Playhouse u New Yorku 18. studenog 1964. godine s ukupnim brojem od 427 izvedbi. U originalnoj postavi ove duo-drame intelektualca Felixa odigrao je Alan Alda (kasnije se proslavio ulogom u seriji M*A*S*H ), a samozvanu manekenku i glumicu Diana Sands. Nakon uspjeha na Broadwayu, 1970., snimljena je i filmska verzija, u kojoj su popularni dvojac ovjekovječili Barbara Streisand i George Segal.