Najstariji hrvatski jedriličarski klub u Krku dobiva moderan dom. Konture su mu sve vidljivije

Iz dana u dan, na lokalitetu krčkog Plava sve se jasnije naziru konture budućeg, suvremenog, funkcionalno oblikovanog sjedišta istoimenog jedriličarskog kluba, najstarijeg takvog udruženja na Jadranu.

Veliki i mali zaljubljenici u jedriličarski sport koji upravo zahvaljujući kontinuiranom radu i zalaganju krčkih zaljubljenika u plavo more i vjetrom napuhana bijela jedra baštine bogatu, čak 147 godina dugu tradiciju Jedriličarskog kluba Plav, s uzbuđenjem i neskrivenim nestrpljenjem iščekuju dovršetak njihovog novog jedriličarskog doma, kompleksa koji se već neko vrijeme gradi u borovoj šumici nasuprot njihovog dosadašnjeg klupskog sjedišta.

Danas već i izdaleka vidljivo zdanje, dopadljivo oblikovano s prepoznatljivim motivom brodskih jedara uklopljenih u fasadu, zgotovljeno je u prvoj, ujedno i najzahtjevnijoj fazi radova. Očekuje se i skorašnji nastavak graditeljsko-instalaterskih zahvata koji bi do ljeta trebali biti dovršeni u njihovoj drugoj etapi, nakon što predstavnici Grada sklope ugovor s izabrani izvođačima radova na postavi i ugradnji stolarije, te uređenju okoliša. Kako smo doznali od krčkog gradonačelnika Darija Vasilića koji je i sam bivši jedriličar i član tog sportskog kolektiva, početkom iduće godine trebala bi uslijediti i ona finalna, treća faza radova. A njome će se buduće sjedište udruženja krčkih jedriličara obrtničko-instalaterski zgotoviti, odnosno urediti i opremiti, i to po nadanjima vodstva kluba, ali i predstavnika Grada, prije ljetne sezone 2024. godine.

 

Bez EU sredstava
 

– Na mjestu s kojeg su prije koju godinu uklonjeni dotadašnji neprikladni kontejnerski objekti, sad je konačno podignut čvrst i prostran jedriličarski hangar, rekao je predstavljajući nam tijek radova i ciljeve koji će se njima ostvariti, predsjednik JK-a Plav Danko Milohnić.

– Nakon što je postalo jasno da, zbog previsokog indeksa razvijenosti našeg grada ipak nećemo moći računati na EU potpore, lokalna je uprava odlučila stati iza potreba našeg kluba i jedriličarskog sporta uopće, donošenjem odluke o vlastitom financiranju izgradnje ovog zdanja, nastavio je Milohnić.

– Budući da se radi o poprilično velikom izdvajanju, po procjenama teškom kojih milijun eura, u suglasju s klubom Grad se odlučio investiciju razlomiti na više proračunskih godina, objašnjavaju nam naši sugovornici Milohnić i Vasilić.

– Tijekom 2021. godine tako su na lokaciji na kojoj je sad izgrađen novi objekt od Grada najprije bili financirani iskopi i gradnja temelja, zajedeno s troškovima izrade infrastrukturnih priključaka. Izgrađena je i cisterna za vodu u kojoj će se sakupljati kišnica s krova zgrade, a sve kako bi sutra, s obzirom na to da jedriličari prilikom pranja i desaliniziranja svoje opreme koriste velike količine vode, korištenjem na taj način osigurane slatke vode mogli smanjiti utrošak one koja će se koristiti iz sustava javne vodoopskrbe, objašnjava nam gradonačelnik.

– U toj fazi u radove je bilo uloženo milijun kuna, a nakon toga u idućoj 2022. investirano je dodatnih 2,5 milijuna kuna u zahvate gradnje same građevine, a koju su sukladno projektnoj dokumentaciji koju je izradio riječki arhitekt Nenad Kocijan, oživotvorili građevinari našeg GP Krka. Nakon konstruktivnog dovršetka projekta, u idućim bi tjednima trebali uslijediti radovi uređenja okoliša, izgradnje potpornog zida prema parkiralištu sa sjeverne strane kluba, kao i zatvaranje zgrade postavom stolarije. Ta je izvedbena etapa također procijenjena na dva milijuna kuna, odnosno tristotinjak tisuća eura, nastavlja Vasilić, napominjući i da bi u završnoj, 2024. godini, na budućem sjedištu krčkog jedriličarskog kluba trebali uslijediti radovi na dovršetku elektro i vodnih instalacija te uređenja i opremanja interijera zgrade.

 

Okupljalište jedriličara

 

A ona će, složno ocjenjuju gradonačelnik i predsjednik JK-a Plav, odgovoriti svim potrebama krčkih jedriličara te pritom omogućiti i daljnji razvoj, odnosno napredak tog atraktivnog, a u Krku i tradicionalnog sporta s gotovo stoljeće i pol dugom poviješću.

Jedriličari će u dvoetažnom objektu dimenzija 24 puta 12 metara dobiti njihovim potrebama dostatan zatvoreni manipulativni skladišni prostor, jednako kao i prostorije u kojima će se, osim klupskog, odnosno administrativnog sjedišta, moći urediti i sadržaji namijenjene njihovim kondicijskim pripremama.

– Taj će objekt ujedno postati i okupljalištem svih krčkih ljubitelja jedriličarstva, tako i onih koji u sklopu sekcije koja se zauzima na čuvanje i revitaliziranje maritimne baštine već godinama, zapravo desetljećima, rade na obnovi i promociji tradicijskih barki. Sve to, kad u skorijoj budućnosti budu stvoreni uvjeti za useljenje jedriličara u njihov novi dom, bit će temelj još jačeg i čvršćeg pozicioniranja Plava kao jednog od bolje i kvalitetnije opremljenih jedriličarskih klubova, a što najdugovječniji takav sportski kolektiv na Jadranu zaslužuje biti, nastavio je Milohnić.

Rezimirajući skori iskorak kojim će, u zoni u kojoj djeluju još od početka 80-ih godina prošlog stoljeća, krčki jedriličari sad napokon dobiti svoje nove operativno-trenažne klupske prostorije, Milohnić nas je podsjetio i da su ranije započinjanje radova dodatno onemogućile neprilike povezane s pandemijom.

 

Bolja i škola jedrenja

 

Čelnik JK-a Plav Krk otkrio nam je i da će uz prostran i fukcionalan prostor spremišnog hangara (koji će zauzimati središte interijera), u pokrajnjim dijelovima iste građevine članice i članovi tog uspješnog i trofejnog sportskog kolektiva dobiti i prostore namijenjene svlačionicama, ali i manjoj kantini.

– Bit će osiguran i prostor u kojem ćemo se moći okupljati i provoditi dijelove teoretske nastave, a koja je iznimno važna u provedbi programa ljetnih škola jedrenja, nastavio je Milohnić od kojeg smo doznali i da se tim programom svakog ljeta s jedriličarskim sportom upozna i do tridesetak mališana, kako domaćih, tako i onih iz redova povremenih, vikend-stanovnika grada, čak i turista. Manja prostorija na katu bit će opremljena kao teretana pa će naši jedriličari ondje moći odrađivati kondicijske pripreme, završio je Milohnić.

 

Svi ljubitelji jedrenja pod istim krovom

 

– Objekt koji se gradi na lokalitetu koji nosi naziv samog jedriličarskog kluba, osim za čuvanje jedrilica i vrijedne opreme, ali i za provođenje redovnih trenažnih programa, služit će i kao sjedište članova naše sekcije koja njeguje očuvanje tradicijskih plovila te za okupljanje članova koji jedre i natječu se na većim jedrilicama, krstašima, a koji također dosad nisu imali gdje raditi, napomenuo je Milohnić, uvjeren da će se prostornim zbrinjavanjem svih ljubitelja jedriličarstva, taj sport u Krku još kvalitetnije i brže razvijati.

– Također, stvorit će se uvjeti i za dodatno omasovljenje društva koje danas nosi njegovih 50-ak aktivnih članova, među kojima i petnaestero mladih jedriličara koji boje svoga kluba zapaženo brane u najmlađim sportašima namijenjenim klasama poput optimista i lasera.

Krčki nam je gradonačelnik otkrio pak da bi u zonu Plava uskoro mogli doseliti i članovi Športsko-ribolovnog društva Lovrata. Iako još uvijek nismo odlučili hoće li se tom također aktivnom, uspješnom i trofejnom društvu omogućiti korištenje prostora koji će ostati slobodni u starom jedriličarskom klubu, ili će im se dati na korištenje neka od prostorija u budućem jedriličarskom domu, sigurno je da će i naši sportski ribolovci sukladno inicijativi koju su sami pokrenuli ondje dobiti mogućnosti unapređenja svojih aktivnosti. A time će se zona Plava učiniti središtem sporta i rekreacije, posebice u onom s morem povezanom segmentu, završio je Vasilić.

Valja spomenuti da se i na širem području Plava, na zapadu priobalja grada Krka (između Plava i Lunte) prostornoplanski i imovinsko-pravno pripremaju projekti uređenja, opremanja i obogaćenja ne samo sportsko-rekreativne, već i turističke (plažne) infrastrukture.

 

Na početku bijaše - Plav

 

Hrvatski jedriličarski savez sljednik je Jedriličarskog saveza Hrvatske osnovanog 18. prosinca 1955. godine, a baštini između ostalog i tradiciju prvog hrvatskoga jedriličarskog kluba osnovanog 29. svibnja 1876. u Krku. Ime kluba Plav potječe od zaboravljenog hrvatskog naziva za brod koji se koristio od 14. do 19. stoljeća. Valja spomenuti da i Hrvatska zajednica tehničke kulture svoj osnutak temelji upravo na spomenutom datumu, odnosno početku rada krčkog JK-a Plav. [novilist.hr, Mladen Trinajstić]